Autor(id):
Küsimus:
Kontekst:
Bibliograafia:
Tõendatuse astme hinnangMõjuTõendatuse asteOlulisus
Uuringute arvUuringukavandNihke tõenäosusTõenduse ebakõlaTõenduse kaudsusTõenduse ebatäpsusMuud kaalutlused
HbA1c (%) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikutesisaldusega vs Vege dieet
131,a,b,c
juhuslikustatud uuringud
suurd
suure
suure
suure
tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatuse
Võrgustik metaanalüüs, kaudne võrdlus (indirect comparison), n=pole raporteeritud. Madala süsivesikutesisaldusega vs Vege keskmiste erinevus -0.15% (95% CI -0.51, 0.21).

Väga madal
CRITICAL
HbA1c (%) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikutesisaldusega vs mõõduka süsivesikute sisaldusega dieet
221,b,f
juhuslikustatud uuringud
suurd
suure
väga suure
suure
tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatuse
Võrgustik metaanalüüs, kaudne võrdlus (indirect comparison), n=pole raporteeritud. Keskmiste erinevus -0.23 (95% CI -0.50, 0.04)

Väga madal
CRITICAL
HbA1c (%) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
62,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
väike
väike
puudub
Madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) keskmiste erinevus 0.14 lower (0.38 lower to 0.1 higher). I2 = 31%. n=668

Mõõdukas
CRITICAL
Paastuglükoos (mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikutesisaldusega vs Vege dieet
131,a,b,c
juhuslikustatud uuringud
suurd
suure
suure
suure
tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatuse
Võrgustik metaanalüüs, kaudne võrdlus (indirect comparison), n=pole raporteeritud. Madala süsivesikutesisaldusega vs Vege keskmiste erinevus 0.06 mmol/L (95% CI -0.81, 0.92).

Väga madal
CRITICAL
Paastuglükoos (mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikutesisaldusega vs mõõduka süsivesikute sisaldusega dieet
221,b,f
juhuslikustatud uuringud
suurd
suure
väga suure
suure
tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatuse
Võrgustik metaanalüüs, kaudne võrdlus (indirect comparison), n=pole raporteeritud.Keskmiste erinevus -0.03 (95% CI -0.68, 0.62)

Väga madal
CRITICAL
Kehakaal (kg) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud)
142,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
väike
väike
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud) keskmiste erinevus −1.26 kg, 95% CI −2.44 to −0.09, I2 = 47%. N=1114

Mõõdukas
CRITICAL
Kehakaal (kg) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
72,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
väike
väike
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) keskmiste erinevus −0.33 kg, 95% CI −2.13 to 1.46, I2 = 10%,. N= 813

Mõõdukas
CRITICAL
Kehakaalu langus 5% suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
22,g
juhuslikustatud uuringud
suuri
väike
väike
väga suurj
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud) suhteline risk 0.90, (95% CI 0.68, 1.20), I2 = 0% n=106

Väga madal
CRITICAL
KMI (kg/m2) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
42,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
suurk
suurl
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) keskmiste erinevus -0.29 kg/m2 (95% CI -1.06 to 0.48, I2 = 13%. n=329

Väga madal
CRITICAL
Süstoolne vererõhk (mmHg) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
62,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
suurk
suurl
puudub
Madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) 0.32 mmHg (95% CI -2.30 to 2.93, I2 = 0% n=629

Väga madal
KRIITILINE
Diastoolne vererõhk (mmHg) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
62,g
juhuslikustatud uuringud
suurm
väike
suurk
väike
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) -0.28 mmHg 95% CI -1.84 to 1.28, I2 = 0% n=631

Madal
KRIITILINE
LDL-C (mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
72,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
suurk
väike
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) 0.12 mmol/L, 95% CI -0.03 to 0.26, I2 = 34% n=753

Madal
CRITICAL
non-HDL-C(mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
22,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
suurk
suurl
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) 0.09 mmol/L (95% CI -0.39 to 0.58, I2 = 0% n=159

Väga madal
CRITICAL
Üldkolesterool (mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat)
72,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
suurk
väike
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) 0.21 mmol/L (95% CI 0.06 to 0.37). I2 = 25% n=838

Madal
CRITICAL
Kõhukinnisus suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud)
22,g
juhuslikustatud uuringud
suurh
väike
väike
väga suurn
puudub
Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud) suhteline risk 1.37 (95% CI 0.86, 2.18), I2 = 0% n=177

Väga madal
OLULINE
HbA1c (%) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (6 kuud)
293,o
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
annuse ravivastuse gradient
n=2461
keskmine erinevus −0.20%; 95% CI, −0.27%, −0.13%)

Kõrge
CRITICAL
HbA1c (%) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (12 kuud)
133,o
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
suurp
annuse ravivastuse gradient
n=1222
keskmine erinevus −0.11%; 95% CI, −0.18% to −0.05%;

Kõrge
CRITICAL
HbA1c (%) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (>12 kuud)
33,o
juhuslikustatud uuringud
suurq
väike
väike
suurr
puudub
n=256
keskmine erinevus -0.20% (95% CI, −0.37% to −0.03%)

Madal
CRITICAL
Paastuglükoos (mmol/L) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (6 kuud)
253,o
juhuslikustatud uuringud
väike
suurs
väike
suurt
annuse ravivastuse gradient
n=2145
keskmine erinevus -0.34 mmol/L (95% CI, −0.56 to −0.12 mmol/L

Mõõdukas
CRITICAL
Paastuglükoos (mmol/L) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (12 kuud)
93,o
juhuslikustatud uuringud
väike
suuru
väike
suurv
puudub
n=1093
keskmine erinevus− 0.32mmol/L (95% CI −0.74, 0.10)

Madal
CRITICAL
Paastuglükoos (mmol/L) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (>12 kuud)
23,o
juhuslikustatud uuringud
suurw
suurx
väike
suury
puudub
n=123
keskmine erinevus − 0.10mmol/L (95% CI −0.70, 0.51)

Väga madal
CRITICAL
Kehakaal (kg) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (6 kuud)
353,o
juhuslikustatud uuringud
väike
suurz
väike
väike
annuse ravivastuse gradient
n=2773
keskmine erinevus –1.44 kg; 95% CI, –1.82, –1.06 kg;

Kõrge
CRITICAL
Kehakaal (kg) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (12 kuud)
173,o
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
suuraa
annuse ravivastuse gradient
n=1838
keskmine erinevus − 1.34kg (95% CI −1.78, −0.91)

Kõrge
CRITICAL
Kehakaal (kg) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (>12 kuud)
33,o
juhuslikustatud uuringud
suurab
väike
väike
suurac
puudub
n=254
keskmine erinevus −  0.09kg (95% CI −0.96, 0.77)

Madal
CRITICAL
2. tüüpi diabeedi remissioon (HbA1c <6,5% 6. kuul) suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute dieet vs kontrolldieet
84,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
suurae
puudub
RR 1.87 (1.18 to 2.97)n=264

Mõõdukas
CRITICAL
2. tüüpi diabeedi remissioon (HbA1c <6,5%, ilma DM2 ravimiteta 6. kuul) suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute dieet vs kontrolldieet
54,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väga suurae,af
puudub
RR 1.24 (0.65 to 2.38)n=199

Madal
CRITICAL
2. tüüpi diabeedi remissioon (HbA1c <6,5% 12. kuul) suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute dieet vs kontrolldieet
34,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
suurae
puudub
RR 1.27 (0.99 to 1.64)n=171

Mõõdukas
CRITICAL
2. tüüpi diabeedi remissioon (HbA1c <6,5%, ilma DM2 ravimiteta, 12. kuul) suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute dieet vs kontrolldieet
24,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väga suurae,af
puudub
RR 0.79 (0.36 to 1.73)n=126

Madal
CRITICAL
Kehakaal (kg) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
184,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatusag
MD –3.46 (CI 95% –5.25 - –1.67);
n=882

Mõõdukas
CRITICAL
Kehakaal (kg) keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
74,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatusah
MD 0.29 (95% CI –1.02 - 1.60) kg;
n=499

Mõõdukas
CRITICAL
HbA1c (%) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
174,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
puudub
MD –0.47% (95% CI –0.60 - –0.34);
n=747

Kõrge
CRITICAL
HbA1c (%) keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
84,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
suurai
puudub
MD –0.23% (95% CI –0.46% - 0.00%);
n=489

Mõõdukas
CRITICAL
Paastuglükoos (mmol/L) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
144,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
suuraj
väike
väike
puudub
MD –0.73 (95% CI –1.19 - –0.27);
n=611

Mõõdukas
CRITICAL
Paastuglükoos (mmol/L) keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
64,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
suurai
puudub
MD 0.06 (95% CI –0.37 - 0.48);
n=365

Mõõdukas
CRITICAL
2. tüüpi diabeedi ravimite kasutamine riski erinevus (RD, risk difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
74,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
puudub
RD 0.24 (0.12 to 0.35);
n=240

Kõrge
CRITICAL
2. tüüpi diabeedi ravimite kasutamine suhteline risk (RR, relative risk) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
34,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
puudub
RD 0.33 (–0.00 to 0.66);
n=148

Kõrge
CRITICAL
Kehakaal (kg) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul väga madala süsivesikute sisaldusega dieet ja madala süsivesikutesisaldusega dieet võrreldud kontrolldieediga
04,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatusag
Subgrupi analüüs:
  • väga madala süsivesikutega dieedid MD –1.05 (95% CI –2.27 to 0.17)
  • madala süsivesikute siusaldusega dieedid MD –5.22 (95% CI –8.33 to –2.11)
  • gruppide vaheline erinevus statistiliselt oluline, P=0.01

Mõõdukas
CRITICAL
Kõrvaltoimete esinemine suhteline risk (RR, relative risk) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
94,ad
juhuslikustatud uuringud
suurak
väike
suural
suuraf
puudub
RR 1.55 (0.76 to 3.15);
n=423

Väga madal
KRIITILINE
Tõsiste kõrvaltoimete esinemine suhteline risk (RR, relative risk) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
84,ad
juhuslikustatud uuringud
suurak
väike
väike
suuraf
puudub
RR 0.79 (0.14 to 4.47);
n=448

Madal
KRIITILINE
Kõrvaltoimete esinemine suhteline risk (RR, relative risk) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
24,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
suural
väga suurae,af
puudub
RR 0.72 (0.39 to 1.33);
n=156

Väga madal
KRIITILINE
Tõsiste kõrvaltoimete esinemine suhteline risk (RR, relative risk) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
34,ad
juhuslikustatud uuringud
suurak
väike
väike
suuraf
puudub
RR 0.78 (0.10 to 6.13);
n=217

Madal
KRIITILINE
Elukvaliteet keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
44,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
suuraf
puudub
MD –0.97 (–2.68 to 0.73)
n=169

Mõõdukas
CRITICAL
Elukvaliteet keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
14,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
puudub
MD 3.10 (–2.03 to 8.23);
n=116

Kõrge
CRITICAL
LDL-C (mmol/L) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
154,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
puudub
MD 0.02 (–0.09 to 0.12);
n=672

Kõrge
CRITICAL
LDL-C (mmol/L) keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet
64,ad
juhuslikustatud uuringud
väike
väike
väike
väike
puudub
MD 0.14 (–0.00 to 0.28);
n=429

Kõrge
CRITICAL

CI: confidence interval

Selgitused

a. Schwingshackl et al (2018). Võrgustik metaanalüüs, mis koosneb 56 RCTst, mis publitseeritud aastatel 1978-2016a, haarates 4937 patsienti DM2-ga, vanuses 44-67a, KMI 25(aasia)-43. Minimaalne sekkumine 12 nädalat (3-48 kuud). Kaasatud madala süsivesikute sisaldusega, mõõduka süsivesikute sisaldusega, kõrge proteiini sisaldusega, madala rasvasisaldusega, madala glükeemilise indeksiga/koormusega, vegetariaan/vegan, Vahemere tüüpi, Paleo, kontroll (sekkumine puudub või on minimaalne) dieedid. Esmane tulemusnäitaja HbA1c, teisene paastuglükoos.
b. Madala süsivesikutesisaldusega dieet - <25% süsivesikuid kogukaloraažist, kõrge (taimse või loomse päritoluga) valgusisaldus, sageli kõrge rasvasisaldus.
c. Vegetarian/Vegan dieet - ei sisalda liha ja kala/ei sisalda loomseid produkte
d. Hinnanud metaanalüüsi koostajad: tõsine randomiseerimise ja pimendamise vigade tõttu
e. Hinnanud metaanalüüsi koostajad.
f. Mõõduka süsivesikute sisaldusega dieet - 25-45% süsivesikute sisaldus kogukaloraažist, 10-20% valke.
g. Naude et al (2022). Haaratud 14 RCT ja 1604 DM2-ga patsienti. Sekkumisgrupp - 5 uuringus väga madala süsivesikutesisaldusega dieet (≤50g päevas)(n=5), 11 uuringus madala süsivesikutesisaldusega dieet (>50g-150g päevas või < 45% päevakaloraažist). Kontrollgrupis tasakaalus süsivesikud/rasvad/valgud vahekord. Enamikus uuringutes totaalne kaloraaž või ettekirjutis selle piiramiseks sarnane interventsiooni ja kontrollgrupi vahel. Keskmine vanus 57a (50-65a). Keskmine algne kehakaal 96,7 kg (67-132 kg), keskmine KMI 34,5 kg/m2 (25-42,9 kg/m2). Keskmine HbA1c 7.64% (6.6%-8.8%). Uuringute pikkus 12 nädalat kuni 2 aastat.
h. Enamik informatsioonist pärineb kõrge nihke riskiga uuringutest
i. Kogu informatsioon pärineb kõrge nihke riskiga uuringutest
j. Väga tõsine tõenduse ebatäpsus: OIS ei ole täidetud, 95% CI koondatud hinnangutest võib näidatat olulise kahju ja mitteolulise kasu võimalust
k. Kliinilist küsimust silmas pidades surrogaatmarker
l. CI sisaldab 1, lai
m. Oluline nihke risk, kogu informatsioon pärineb suure vigade riski või osalise üldise riskiga uuringutest
n. Tõsine tõenduse ebatäpsus: OIS ei ole täidetud, 95% CI koondatud hinnang näitab efekti puudumise või oluise kahju võimalust
o. Jayedi et al. (2022) süstemaatiline ülevaade ja meta-analüüs võrdles madala süsivesikute (≤45%) sisaldusega dieete (dose-dependent meta-analysis, keskmine muutus iga 10% süsivesikute languse kohta) 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga 2. tüüpi diabeediga patsientidel. Haaras 50 RCTd 4291 patsiendiga. Uuringute mediaanpikkus 24 nädalat (5-208 nädalat). Interventsioonigrupis süsivesikute sisalduse mediaan 35% (10-45%) ja võrdlusgrupis mediaan 52% (45-65%). Interventsioonigrupis hõlmas 1 uuring väga madala süsivesikusisaldusega dieeti (≤10%), 10 uuringut madala süsivesikute sisaldusega dieeti (11%-26%) ja 39 uuringut mõõduka süsivesiku sisaldusega dieeti (26% to 45%). Kontrollgrupis oli 40 uuringus kasutatud madala rasvasisaldusega dieeti, 10 uuringus tervislikku dieeti/nõuandeid. Esmane tulemusnäitaja oli HbA1c, teisene paastuglükoos, kehakaal, lipiidid, süstoolne vererõhk. Tulemusnäitajaid hinnati <6 kuul, 6-12 kuul ja >12 kuul.
p. Tõsine ebatäpsus, kuna lineaarse ja mittelineaarse annuse-vastuse metaanalüüsi punkthinnangud ei ületanud HbA1c MCID läve (HbA1c MCID = 0,5%).
q. Serious risk of bias since 2 RCTs were at high risk of bias.
r. Tõsine tõenduse ebatäpsus, OIS ei ole täidetud (n = 256 participants), 95%CI kaasab efekti puudmise
s. Tõsine tõenduse ebakõla I2 = 78%, ei selgunud ka alagrupi ega tundlikkuse analüüsist
t. Tõsine tõenduse ebatäpsus, 95% CI väikese efektiga
u. Tõsine tõenduse ebakõla I2 = 86%, ei ole selgitatud ka alagrupi ega tundlikkuse analüüsi kaudu
v. 95%CI näitab efekti puudumist
w. Kõik RCTd kõrge vigade riskiga
x. Tõenduse ebakõla, I2 = 60%.
y. Tõsine tõenduse ebatäpsus, OIS ei ole täidetud (n= 123), 95%CI ei näita efekti
z. Tõsine tõenduse ebakõla (I2 = 71%,), ei ole selgitatud alagrupi ega tundlikkuse analüüsi kaudu
aa. Tõsine tõenduse ebatäpsus, OIS ei ole täidetud (n = 254)
ab. Kahes kaasatud RCTs kõrge vigade risk
ac. Tõsine tõenduse ebakõla, 95%CI ei näita efekti
ad. Goldenberg et al. (2021) süstemaatiline ülevaade ja metaanalüüs võrdles madala (<130 g/ päevas või <26% - 48% uuringutest) ja väga madala (<50g päevas või <10% - 52% uuringutest) süsivesikutesisaldusega dieetide efektiivsust ja ohutust 2. tüüpi diabeedi remissioonile. Haarab 23 RCTd (1357 ülekaalulist või rasvunud DM2 patsienti vanuses 47-67) kestvusega vähemalt 12 nädalat. 14 uuringus kasutati insuliini. Haaratud nii KVH kui ilma KVH-ta patsiente. Madala süsivesikutega dieete võrreldi kontrolldieediga, kus süsivesikute sisaldus oli ≥26% (18/23 uuringust kasutas kontrolldieedina madala rasvasisaldusega dieeti).
ae. Optimaalne info suurus (optimal information size,OIS) ei ole täidetud
af. Väga lai usaldusvahemik
ag. Vaatluse ja Egger’si ploti alusel kahtlus tulemuste avaldamise vigadele (p=0,02)
ah. Vaatluse ja statistilise analüüsi alusel kahtlus avaldamise vigadele
ai. 95%CI näitab väikest efekti, efekti puudumist ja vähest halvenemist
aj. Statistiliselt oluline selgitamata heterogeensus (I2=68%, p<0,001)
ak. Vähesed kaasatud uuringud raporteerisis kõrvaltoimeid, kahltus selektiivsele tulemuste raporteerimisele
al. Uuringutes kasutatud erinevaid kõrvaltoimete definitsioone

Viited

1.Schwingshackl, L, et al, . A network meta-analysis on the comparative efficacy of different dietary approaches on glycaemic control in patients with type 2 diabetes mellitus.. European Journal of Epidemiology; 2018.
2.Naude, CE, et al, . Low-carbohydrate versus balanced-carbohydrate diets for reducing weight and cardiovascular risk.. Cochrane Database of Systematic Reviews; 2022.
3.Jayedi, A, et al, . Dose-dependent effect of carbohydrate restriction for type 2 diabetes management: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials.. The Americn Journal of Clinical Nutrition; 2022.
4.Goldenberg, JZ, et al, . Efficacy and safety of low and very low carbohydrate diets for type 2 diabetes remission: systematic review and meta-analysis of published and unpublished randomized trial data.. The BMJ; 2021.