Autor(id):
Küsimus:
Kontekst:
Bibliograafia:
Tõendatuse astme hinnang | Mõju | Tõendatuse aste | Olulisus | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Uuringute arv | Uuringukavand | Nihke tõenäosus | Tõenduse ebakõla | Tõenduse kaudsus | Tõenduse ebatäpsus | Muud kaalutlused | ||||||
HbA1c (%) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikutesisaldusega vs Vege dieet | ||||||||||||
131,a,b,c | juhuslikustatud uuringud | suurd | suure | suure | suure | tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatuse | Võrgustik metaanalüüs, kaudne võrdlus (indirect comparison), n=pole raporteeritud. Madala süsivesikutesisaldusega vs Vege keskmiste erinevus -0.15% (95% CI -0.51, 0.21). | ⨁◯◯◯ Väga madal | CRITICAL | |||
HbA1c (%) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikutesisaldusega vs mõõduka süsivesikute sisaldusega dieet | ||||||||||||
221,b,f | juhuslikustatud uuringud | suurd | suure | väga suure | suure | tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatuse | Võrgustik metaanalüüs, kaudne võrdlus (indirect comparison), n=pole raporteeritud. Keskmiste erinevus -0.23 (95% CI -0.50, 0.04) | ⨁◯◯◯ Väga madal | CRITICAL | |||
HbA1c (%) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
62,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | väike | väike | puudub | Madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) keskmiste erinevus 0.14 lower (0.38 lower to 0.1 higher). I2 = 31%. n=668 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Paastuglükoos (mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikutesisaldusega vs Vege dieet | ||||||||||||
131,a,b,c | juhuslikustatud uuringud | suurd | suure | suure | suure | tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatuse | Võrgustik metaanalüüs, kaudne võrdlus (indirect comparison), n=pole raporteeritud. Madala süsivesikutesisaldusega vs Vege keskmiste erinevus 0.06 mmol/L (95% CI -0.81, 0.92). | ⨁◯◯◯ Väga madal | CRITICAL | |||
Paastuglükoos (mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikutesisaldusega vs mõõduka süsivesikute sisaldusega dieet | ||||||||||||
221,b,f | juhuslikustatud uuringud | suurd | suure | väga suure | suure | tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatuse | Võrgustik metaanalüüs, kaudne võrdlus (indirect comparison), n=pole raporteeritud.Keskmiste erinevus -0.03 (95% CI -0.68, 0.62) | ⨁◯◯◯ Väga madal | CRITICAL | |||
Kehakaal (kg) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud) | ||||||||||||
142,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | väike | väike | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud) keskmiste erinevus −1.26 kg, 95% CI −2.44 to −0.09, I2 = 47%. N=1114 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Kehakaal (kg) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
72,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | väike | väike | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) keskmiste erinevus −0.33 kg, 95% CI −2.13 to 1.46, I2 = 10%,. N= 813 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Kehakaalu langus 5% suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
22,g | juhuslikustatud uuringud | suuri | väike | väike | väga suurj | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud) suhteline risk 0.90, (95% CI 0.68, 1.20), I2 = 0% n=106 | ⨁◯◯◯ Väga madal | CRITICAL | |||
KMI (kg/m2) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
42,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | suurk | suurl | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) keskmiste erinevus -0.29 kg/m2 (95% CI -1.06 to 0.48, I2 = 13%. n=329 | ⨁◯◯◯ Väga madal | CRITICAL | |||
Süstoolne vererõhk (mmHg) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
62,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | suurk | suurl | puudub | Madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) 0.32 mmHg (95% CI -2.30 to 2.93, I2 = 0% n=629 | ⨁◯◯◯ Väga madal | KRIITILINE | |||
Diastoolne vererõhk (mmHg) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
62,g | juhuslikustatud uuringud | suurm | väike | suurk | väike | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) -0.28 mmHg 95% CI -1.84 to 1.28, I2 = 0% n=631 | ⨁⨁◯◯ Madal | KRIITILINE | |||
LDL-C (mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
72,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | suurk | väike | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) 0.12 mmol/L, 95% CI -0.03 to 0.26, I2 = 34% n=753 | ⨁⨁◯◯ Madal | CRITICAL | |||
non-HDL-C(mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
22,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | suurk | suurl | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) 0.09 mmol/L (95% CI -0.39 to 0.58, I2 = 0% n=159 | ⨁◯◯◯ Väga madal | CRITICAL | |||
Üldkolesterool (mmol/L) keskmiste erinevus (MD, mean difference) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) | ||||||||||||
72,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | suurk | väike | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (1-2 aastat) 0.21 mmol/L (95% CI 0.06 to 0.37). I2 = 25% n=838 | ⨁⨁◯◯ Madal | CRITICAL | |||
Kõhukinnisus suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud) | ||||||||||||
22,g | juhuslikustatud uuringud | suurh | väike | väike | väga suurn | puudub | Madala süsivesikutesisaldusega dieet vs kontroll (3-6 kuud) suhteline risk 1.37 (95% CI 0.86, 2.18), I2 = 0% n=177 | ⨁◯◯◯ Väga madal | OLULINE | |||
HbA1c (%) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (6 kuud) | ||||||||||||
293,o | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | annuse ravivastuse gradient | n=2461 keskmine erinevus −0.20%; 95% CI, −0.27%, −0.13%) | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
HbA1c (%) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (12 kuud) | ||||||||||||
133,o | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | suurp | annuse ravivastuse gradient | n=1222 keskmine erinevus −0.11%; 95% CI, −0.18% to −0.05%; | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
HbA1c (%) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (>12 kuud) | ||||||||||||
33,o | juhuslikustatud uuringud | suurq | väike | väike | suurr | puudub | n=256 keskmine erinevus -0.20% (95% CI, −0.37% to −0.03%) | ⨁⨁◯◯ Madal | CRITICAL | |||
Paastuglükoos (mmol/L) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (6 kuud) | ||||||||||||
253,o | juhuslikustatud uuringud | väike | suurs | väike | suurt | annuse ravivastuse gradient | n=2145 keskmine erinevus -0.34 mmol/L (95% CI, −0.56 to −0.12 mmol/L | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Paastuglükoos (mmol/L) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (12 kuud) | ||||||||||||
93,o | juhuslikustatud uuringud | väike | suuru | väike | suurv | puudub | n=1093 keskmine erinevus− 0.32mmol/L (95% CI −0.74, 0.10) | ⨁⨁◯◯ Madal | CRITICAL | |||
Paastuglükoos (mmol/L) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (>12 kuud) | ||||||||||||
23,o | juhuslikustatud uuringud | suurw | suurx | väike | suury | puudub | n=123 keskmine erinevus − 0.10mmol/L (95% CI −0.70, 0.51) | ⨁◯◯◯ Väga madal | CRITICAL | |||
Kehakaal (kg) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (6 kuud) | ||||||||||||
353,o | juhuslikustatud uuringud | väike | suurz | väike | väike | annuse ravivastuse gradient | n=2773 keskmine erinevus –1.44 kg; 95% CI, –1.82, –1.06 kg; | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
Kehakaal (kg) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (12 kuud) | ||||||||||||
173,o | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | suuraa | annuse ravivastuse gradient | n=1838 keskmine erinevus − 1.34kg (95% CI −1.78, −0.91) | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
Kehakaal (kg) vähenemine iga 10% süsivesikute vähenemise kohta võrreldes 55-65% süsivesikute sisaldusega dieediga (>12 kuud) | ||||||||||||
33,o | juhuslikustatud uuringud | suurab | väike | väike | suurac | puudub | n=254 keskmine erinevus − 0.09kg (95% CI −0.96, 0.77) | ⨁⨁◯◯ Madal | CRITICAL | |||
2. tüüpi diabeedi remissioon (HbA1c <6,5% 6. kuul) suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
84,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | suurae | puudub | RR 1.87 (1.18 to 2.97)n=264 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
2. tüüpi diabeedi remissioon (HbA1c <6,5%, ilma DM2 ravimiteta 6. kuul) suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
54,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väga suurae,af | puudub | RR 1.24 (0.65 to 2.38)n=199 | ⨁⨁◯◯ Madal | CRITICAL | |||
2. tüüpi diabeedi remissioon (HbA1c <6,5% 12. kuul) suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
34,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | suurae | puudub | RR 1.27 (0.99 to 1.64)n=171 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
2. tüüpi diabeedi remissioon (HbA1c <6,5%, ilma DM2 ravimiteta, 12. kuul) suhteline risk (RR, relative risk) madala süsivesikute dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
24,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väga suurae,af | puudub | RR 0.79 (0.36 to 1.73)n=126 | ⨁⨁◯◯ Madal | CRITICAL | |||
Kehakaal (kg) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
184,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatusag | MD –3.46 (CI 95% –5.25 - –1.67); n=882 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Kehakaal (kg) keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
74,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatusah | MD 0.29 (95% CI –1.02 - 1.60) kg; n=499 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
HbA1c (%) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
174,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | puudub | MD –0.47% (95% CI –0.60 - –0.34); n=747 | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
HbA1c (%) keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
84,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | suurai | puudub | MD –0.23% (95% CI –0.46% - 0.00%); n=489 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Paastuglükoos (mmol/L) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
144,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | suuraj | väike | väike | puudub | MD –0.73 (95% CI –1.19 - –0.27); n=611 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Paastuglükoos (mmol/L) keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
64,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | suurai | puudub | MD 0.06 (95% CI –0.37 - 0.48); n=365 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
2. tüüpi diabeedi ravimite kasutamine riski erinevus (RD, risk difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
74,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | puudub | RD 0.24 (0.12 to 0.35); n=240 | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
2. tüüpi diabeedi ravimite kasutamine suhteline risk (RR, relative risk) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
34,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | puudub | RD 0.33 (–0.00 to 0.66); n=148 | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
Kehakaal (kg) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul väga madala süsivesikute sisaldusega dieet ja madala süsivesikutesisaldusega dieet võrreldud kontrolldieediga | ||||||||||||
04,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | tugevalt kahtlustatav avaldamise kallutatusag | Subgrupi analüüs:
| ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Kõrvaltoimete esinemine suhteline risk (RR, relative risk) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
94,ad | juhuslikustatud uuringud | suurak | väike | suural | suuraf | puudub | RR 1.55 (0.76 to 3.15); n=423 | ⨁◯◯◯ Väga madal | KRIITILINE | |||
Tõsiste kõrvaltoimete esinemine suhteline risk (RR, relative risk) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
84,ad | juhuslikustatud uuringud | suurak | väike | väike | suuraf | puudub | RR 0.79 (0.14 to 4.47); n=448 | ⨁⨁◯◯ Madal | KRIITILINE | |||
Kõrvaltoimete esinemine suhteline risk (RR, relative risk) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
24,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | suural | väga suurae,af | puudub | RR 0.72 (0.39 to 1.33); n=156 | ⨁◯◯◯ Väga madal | KRIITILINE | |||
Tõsiste kõrvaltoimete esinemine suhteline risk (RR, relative risk) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
34,ad | juhuslikustatud uuringud | suurak | väike | väike | suuraf | puudub | RR 0.78 (0.10 to 6.13); n=217 | ⨁⨁◯◯ Madal | KRIITILINE | |||
Elukvaliteet keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
44,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | suuraf | puudub | MD –0.97 (–2.68 to 0.73) n=169 | ⨁⨁⨁◯ Mõõdukas | CRITICAL | |||
Elukvaliteet keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
14,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | puudub | MD 3.10 (–2.03 to 8.23); n=116 | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
LDL-C (mmol/L) keskmine erinevus (MD, mean difference) 6. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
154,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | puudub | MD 0.02 (–0.09 to 0.12); n=672 | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL | |||
LDL-C (mmol/L) keskmine erinevus (MD, mean difference) 12. kuul madala süsivesikute sisaldusega dieet vs kontrolldieet | ||||||||||||
64,ad | juhuslikustatud uuringud | väike | väike | väike | väike | puudub | MD 0.14 (–0.00 to 0.28); n=429 | ⨁⨁⨁⨁ Kõrge | CRITICAL |
CI: confidence interval