Küsimus

Kas kasutada lõppkoristusel standardseid puhastusvahendeid - ja praktikaid või ultraviolettvalgust lisaks standardsetele puhastusvahenditele ja -praktikatele, et vähendada mikroorganismide hulka pindadel?

Sihtrühm:

et vähendada mikroorganismide hulka pindadel

Sekkumine:

sotsiaalvõrgustiku põhine lähenemine

Võrdlus:

standardravi/kohapõhine testimine/võrdlusgrupp puudub

Peamised tulemusnäitajad:

Tervishoiutekkese C.difficile levik (UV-kiirgusega desinfektsioon koos standardpuhastuse ja -desinfektsiooniga vs. standardpuhastus ja -desinfektsioon)

C.difficile infektsioonide esinemissagedus, impulssvalgusega ksenoon UV-kiirgus lisaks standardpuhastusele vs standardpuhastus

C.difficile infektsioonide esinemissagedus, UV-kiirgusega desinfitseerimine lisaks standardpuhastusele vs standardpuhastus

C.difficile infektsioonide esinemissagedus (algselt kõrge infektsiooni esinemissageduse korral, ≥1,5 juhu 1000 voodipäeva kohta), UV- kiirgusega desinfitseerimine lisaks standardpuhastusele vs. standardpuhastus

C.difficile infektsioonide esinemissagedus (randomiseeritud uuringud), UV- kiirgusega desinfitseerimine lisaks standardpuhastusele vs. standardpuhastus

C.fifficile (infektsioon või koloniseerumine) esinemissagedus, klooripõhine desinfektant vs. klooripõhine desinfektant ja UV-kiirgus

C.difficilega kontamineeritus, naatriumhüpokloriti sisaldav desinfektant (0,1-0,5% lahus) vs. bensalkooliumkloriidi sisaldavad desinfitseerimisvahend ja impulss ksenoon UV-kiirgusega desinfektsioon

MRSA infektsioonide esinemissagedus, impulssvalgusega ksenoon UV-kiirgus lisaks standardpuhastusele vs standardpuhastus

MRSA (infektsioon või koloniseerumine) esinemissagedus, kvaternaarsed ammooniumühendid vs. kvaternaarsed ammooniumühendid ja UV-C kiirgus

VRE infektsioonide esinemissaegdus, impulssvalgusega ksenoon UV-kiirgus lisaks standardpuhastusele vs standardpuhastus

VRE infektsiooni esinemissagedus, UV-kiirgusega desinfitseerimine lisaks standarpuhastusele vs. standardpuhastus

VRE (infektsioon või koloniseerumine) esinemissagedus, kvaternaarsed ammooniumühendid vs. kvaternaarsed ammooniumühendid ja UV-C kiirgus

VRE (infektsioon või koloniseerumine) esinemissagedus, kvaternaarsed ammooniumühendid vs. naatriumhüpoklorit ja UV-C kiirgus

Multiresistentsete mikroorganismide (infektsioon või koloniseerumine) esinemissagedus (kombineeritud tulemused C.difficile, MRSA, VRE, multiresistentne Acinetobacter), kvaternaarsed ammooniumühendid vs. kvaternaarsed ammooniumühendid ja UV-C kiirgu

Multiresistentsete mikroorganismide hulga muutus, lõppdesinfektsioon kontaktisolatsioonipalatis naatriumhüpokloritiga vs. naatriumhpokloriti ja impulss ksenoon UV-kiirguse seadmega

New outcome

Kontekst:

7. Kas lõppkoristusel lisaks standardsetele puhastusvahenditele ja - praktikale ultraviolettvalguse kasutamine vähendab tervishoiuasutustes ja hooldekodudes mikroorganismide hulka pindadel või mitte?

Määramine

Probleem

Kas probleem on prioriteetne?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Ravijuhendi käsitlusalas on esitatud kliiniline küsimus selgitamaks kas ultraviolettvalguse kasutamine lisaks standardsetele puhastusvahenditele annab parema tulemuse mikroorganismide hulga vähendamiseks pindadel ja seeläbi vähendab ka tervishoiutekkeste infektsioonide avaldumust?

Vaatamata tervishoiuasutustes kehtivatele puhastamise ja desinfitseerimise juhenditele ei ole ruumide ja seadmete dekontamineerimine alati piisav, nt ei ole kõiki pindu ruumis üldse lihtne ligipääsetavuse piirangute tõttu puhastada. See võib kaasa tuua mikroorganismide leviku ja infektsioonide tekke riski suurenemise. Standardse manuaalse puhastamise ja desinfitseerimise vajakajäämiste tõttu on loodud mitmeid üldiseid ja nö mitte puudutamist vajavaid desinfitseerimise meetodeid (nt aurustatud vesinikperoksiid, ultraviolettkiirgus), mida saab kasutada lisaks tavapärastele dekontaminatsioonimeetoditele.

Ultraviolettkiirgusel (UV-kiirgus) UV-C lainepikkuses on mikrobiotsiidsed omadused. UV-kiirguse kasutamiseks haiglas on loodud erinevaid tehnoloogiaid. Nende abil saab desinfitseerida kiirguse mõjuulatusse jäävaid alasid ning objekte. Desinfitseeritavad ruumid peavad olema tühjad, sest UV-kiirgusel on potentsiaalselt kahjulikke kõrvaltoimeid. (Ontario., 2018)
UV-kiirguse seadmed töötavad peamiselt lampidega, mis toodavad kõrgsagedusega utraviolett C (UV-C) kiirgust, mis on üks elektromagnetilise kiirguse (UV-C lainepikkused 100-280 nanomeetrit) vorme. UV-C on mikrobiotsiidne hävitades bakterite, viiruste ja muude mikroorganismide DNA. UV-kiirgusega desinfitseerimise seadmed ei ole mõeldud muude desinfitseerimise meetodite asendamiseks, pigem lisameetodina, et tõhustada desinfitseerimise toimet peale manuaalset puhastust ja desinftseerimist.
UV-kiirguse seadmed jaotatakse:
- madala rõhu all elavhõbedaauru sisaldavate lampidega seade, mis toodab UV-C kiirgust lainepikkuses 254 nm. Sel juhul on kiirguse tootmine pidev;
- impulssvalgusega ksenoonseadmed toodavad laiema spektriga UV-kiirgust lühikeste impulssidena lainepikkuses 200–315 nm.(Ontario., 2018)

Tootjad soovitavad asetada impulssvalgusega ksenoonseadme kolme erinevasse kohta ruumis ja lasta sellele töötada 5-7 min tsüklitena (lühemat aega kui pideva kiirgusega UV-C seadme korral). (Boyce, 2016)
UV-C kiirguse seadme kasutamisel saab samuti kasutada erinevaid strateegiaid, et vähendada kaugusest (mida kaugemal on objekt seadmest, seda nõrgem toime) ning varjust tingitud mõju. Osad tootjad soovitavad kasutada kahte seadme töötsüklit, seadet vahepeal ruumis teise asukohta liigutades. On olemas ka seadmeid, mida saab erinevate osadega (vertikaalsed toru) kohe asetada erinevatesse asukohtadesse ruumis ning on seadmeid, kus on suunatavad lambid. (Boyce, 2019)

Kuna impulssvalgusega ksenoonseadmed ei sisalda elavhõbedat, on ohutusega seotud riskid väiksemad. Samuti on impulssvalgusega ksenoonseadme tööaeg lühem võrreldes elavhõbedaauru sisaldava seadmega (10-20 min vs. 45 min). (Nerandzic et al., 2015). Nüüd on juba loodud ka UV-C kiirguse robotid, mis tulevikus võivad automatiseeritud protsessi käigus desinfitseerimist tõhustada. (Diab‑El Schahawi et al., 2021)

Eesti ravijuhendi koostamisel võeti aluseks 2019. aastal avaldatud Austraalia ravijuhend “Australian Guidelines for the Prevention and Control of Infection in Healthcare (2019)(https://www.nhmrc.gov.au/about-us/publications/australian-guidelines-prevention-and-control-infection-healthcare-2019), lootuses piirduda selle Eesti oludele vastavaks kohendamisega. Selles on toodud ultraviolettkiirguse kasutamise kohta kaks soovitust. (Council., 2019)

UV-kiirgusega desinfitseerimise efektiivsus lisaks rutiinsele lõpp-puhastusele ei ole veel tõendatud. Seetõttu ei soovitata selle rutiinset kasutamist tervishoiuasutustes (tingimuslik negatiivne soovitus, madal tõendatuse tase).

Soovituse all toodud selgituses on toodud, et UV-kiirgusega desinfitseerimist võib kaaluda kõrge riskiga osakondades ning puhangute korral, kui muud desinfitseerimise võimalused on ammendunud. Tõendus selle desinfitseerimismeetodi osas on vähene. Kui seda meetodit kasutada, siis ainult lisaks standardsetele puhastusmeetoditele.

Tõendus põhineb kahel uuringul, mille tulemused on toodud ka TõKo tabelis - üks randomiseeritud uuring ja üks enne-pärast uuring (Anderson et al., 2017, Haas et al., 2014). Nende uuringute põhjal on madala kvaliteediga tõendus, vaatamata kaasatud mahukale randomiseeritud uuringule, kus leiti, et UV-kiirgus võib olla efektiivne multiresistentsete organismide suhtes (kombineeritud tulemused), kuid selle kasutamisel on olulised ka töökeskkonna ohutusega ja kasutatavusega (ruumidest tulenevad piirangud, kulu) seotud küsimused.

UV-kiirguse ja naatriumhüpokloriti kombineeritud kasutamise efektiivsus lõpp-puhastusel tervishoiuasutustes ei ole veel tõendatud. Seetõttu ei soovitata selle rutiinset kasutamist tervishoiuasutustes (tingimuslik negatiivne soovitus, madal tõendatuse tase).

Soovituse all on selgituses toodud, et UV-kiirguse ja naatriumhüpokloriti kombineeritud kasutamist võib kaaluda kõrge riskiga osakondades ning puhangute korral, kuid muud desinfitseerimise võimalused on ammendunud. Tõendus selle desinfitseerimismeetodi osas on vähene. Kui seda meetodit kasutada, siis ainult lisaks standardsetele puhastusmeetoditele.
Soovituse aluseks on ühe juhuslikustatud uuringu tulemused, kus leiti, et UV-kiirguse ja naatriumhüpokloriti kombineeritud kasutamine võib olla efektiivne multiresistentsete mikroorganismide korral.(Anderson et al., 2017)

CDC ravijuhend "Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities, 2008 (Update: May 2019)" (Rutala et al., 2019) Keskkonna auruga desinfitseerimise osas on märge, mis mh puudutab vesinikperoksiidi: Vajalik on teha rohkem uuringuid selgitamaks auru, UV kiirguse ja osooni piiskade kasutamise efektiivsus ja usaldusväärsus vähendamaks keskkonna kontaminatsiooni noroviirusega. Soovitust ei anta, tõdetakse, et lahendamata küsimus.

Eesti juhendites:
Pärnu Haigla ISOLATSIOONIABINÕUDE RAKENDAMISE JUHEND
Lisaks standardsetele isolatsiooniabinõuetele kehtivad järgmised reeglid:
....
5.4.2.1.4.Soovitav on kasutada ultravioletset germitsiidset irradiatsiooni (bakteriotsiidsed lambid, osonaatorid).

Soovitud mõju

Kui suur on eeldatav soovitud mõju?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Tühine

Väike

keskmine

Suur

Varieerub

Ei oska öelda

Üldine
Haas jt (2014) leidsid, et UV-kiirguse seadme kasutusel võtmisel vähenes oluliselt tervishoiutekkeste multiresistentsete mikroorganismide ja C.difficile esinemine osakondades (p=0,001). )

Multiresistentsete mikrorganismide (kontaminatsioon või infektsioon) esinemissagedus (kombineeritud tulemused) vähenes, kui lisaks kvaternaarsetele ammooniumühenditele kasutati lõppdesinfektsioonil UV-C kiirgust.(Anderson et al., 2017)
C.difficile

Metaanalüüsi (kaasatu 7 uuringut) ja jälgimisuuringu tulemuste põhjal võib UV-kiirguse kasutamine vähendada C.difficile esinemissagedust, kui seda rakendatakse lisaks lõpp-koristusele (Dong et al., 2020)(Kitagawa et al., 2021). Samas ühe juhuslikustatud läbilõikeuuringu tulemuste põhjal ei leitud C.difficile esinemissageduses (kolonisatsioon või infektsioon) statistiliselt olulist erinevust UV-kiirguse kasutamisel lisaks lõppdesinfektsioonile (Anderson et al., 2017).

Metaanalüüsis leiti (7 uuringu analüüsil), et impulssvalgusega ksenoonseadme kasutamine võib vähendada C.difficile infektsioonide esinemissagedust (p=0,01), kui seda kasutatakse lisaks lõpp-puhastusele ja -desinfektsioonile. Samas osade uuringute väljajätmisel muutusid tulemused statistiliselt mitteoluliseks. (Dong et al., 2020)
Metaanalüüsis leiti (11 uuringu analüüsil, et UV-kiirgusega desinfitseerimisel lisaks standardpuhastusele (lõpp-puhastus) on toime C.difficile infektsiooni vähenemisele (p=0,001). Seejuures oli efekt pisut suurem algselt kõrge C.difficile infektsiooni esinemissageduse korral (p=0,005). Ainult randomiseeritud uuringute (2 uuringut) analüüsil oli toime väiksem ning statistiliselt mitteoluline (p=0,35). (Marra et al., 2018)

Portatiivsete UV-kiirgusega pindasid desinfitseerivate seadmete kasutamise tervishoiutehnoloogia analüüsi kaasati 10 teemakohast uuringut, millest kolmes oli analüüsitud madala rõhu all elavhõbedaauru sisaldavaid lampe kasutavaid UV-C kiirguse seadmeid, ülejäänutes impulssvalgusega ksenoonseadmeid. UV-C kiirguse seadmete kasutamisel leiti haiglatekkese C.difficile infektsiooni esinemissageduse langus võrreldes manuaalse puhastamise ja desinfitseerimisega, kuid ühes kaasatud uuringus statistilise meetodi vead. Madala tõendatusega RCT tulemuste põhjal ei leitud C. difficile infektsiooni esinemissageduse langust. Impulssvalgusega ksenoonseadmetega tehtud uuringutes (7 uuringut) leiti kõikides uuringutes haiglatekkese C.difficile esinemisssageduse langus UV seadme kasutamisel lisaks puhastamisele, kuid kahes uuringus statistilise meetodi vead. Kvantitatiivset analüüsi ei olnud võimalik teha. (Ontario., 2018)

Juhuslikustatud läbilõikeuuringus (sama uuring kaasatud kahes eelpool toodud metaanalüüsis ning Austraalia ravijuhendi raames tehtud süstemaatilises ülevaates) ei leitud C.difficile esinemissageduses (kolonisatsioon või infektsioon) statistiliselt olulist erinevust lõppdesinfektsiooni (naatriumhüpoklorit) või lisaks lõppdesinfektsioonile UV-C kiirguse kasutamisel (p=0,036). (Anderson et al., 2017)

Jaapanis läbi viidud jälgimisuuringu tulemuste põhjal vähendasid C.difficilega kontamineeritust nii manuaalne naatriumhüpokloritiga desinfitseerimine kui ka UV-kiirguse kasutamine lisaks bensalkooliumkloriidi sisaldavale desinfitseerimisvahendile. Ei leitud kolooniaid moodustavate osakeste arvu muutuses statistiliselt olulist erinevust kahe grupi vahel peale desinfektsiooni teostamist (p=0,17). (Kitagawa et al., 2021)

MRSA
Metaanalüüsis leiti (4 uuringu analüüsil), et impulssvalgusega ksenoonseadme kasutamine võib vähendada MRSA infektsioonide esinemissagedust (p=0,03). Samas kahe uuringu väljajätmisel muutusid tulemused statistiliselt mitteoluliseks. (Dong et al., 2020)

Juhuslikustatud läbilõikeuuringus (sama uuring kaasatud kahes eelpool toodud metaanalüüsis ning Austraalia ravijuhendi raames tehtud süstemaatilises ülevaates, ITT analüüs) ei leitud MRSA esinemissageduses (kolonisatsioon või infektsioon) statistiliselt olulist erinevust lõppdesinfektsiooni (kvaternaarsed ammooniumühendid) või lisaks lõppdesinfektsioonile UV-C kiirguse kasutamisel (p=0,104). (Anderson et al., 2017)

VRE
Metaanalüüsis leiti (4 uuringu analüüsil), et impulssvalgusega ksenoonseadme kasutamine ei vähenda VRE infektsioonide esinemissagedust (p=0,06). (Dong et al., 2020)

Metaanalüüsis leiti (4 uuringu analüüsil), et UV-kiirgusega desinfitseerimisel lisaks standardpuhastusele (lõpp-puhastus) on toime VRE infektsiooni vähenemisele (p˂0,0001) (Marra et al., 2018)

Juhuslikustatud läbilõikeuuringus (sama uuring kaasatud kahes eelpool toodud metaanalüüsis ning Austraalia ravijuhendi raames tehtud süstemaatilises ülevaates, ITT analüüs) ei leitud VRE esinemissageduses (kolonisatsioon või infektsioon) statistiliselt olulist erinevust lõppdesinfektsiooni (kvaternaarsed ammooniumühendid) või lisaks lõppdesinfektsioonile UV-C kiirguse kasutamisel (p=0,084), kuigi VRE esinemissageduse tõenäosus oli UV-C kiirguse lisaks kasutamisel 2,4 korda väiksem kui ainult manuaalse lõppdesinfektsiooni korral. Leiti statistiliselt oluline erinevus kui UV-C kiirgust kasutati lisaks naatriumhüpokloritiga lõppdesinfektsioonile võrreldes kvaternaarsete ammooniumühendite kasutamisega (p=0,003) (Anderson et al., 2017)

UV-kiirguse kasutamise eelised.
- toime erinevatele mikroorganismidele
- ei kahjusta pindu
- võimalik desinfitseerida pindu ja ruumis olevaid seadmeid
- vegetatiivsete bakterite korral on desinfitseerimise protsess suhteliselt lühike (u 15 min)
- efektiivne C.difficile suhtes, kuid siis pikem toimeaeg (u 50 min)
- ventilatsioonisüteemi ei pea sulgema
- UV kiirgusel ei ole jääke, st ei ole peale desinfitseerimisprotsessi lõpetamist ohutuse küsimusi
- ei ole keemiline protsess
- kasutuskulud on madalad, on soetamiskulu ja personali ajakulu
- üldiselt ruumis hästi leviv. (Rutala et al., 2013, Care, 2021)

Soovimatu mõju

Kui suur on eeldatav soovimatu mõju?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Suur

keskmine

Väike

Tühine

Varieerub

Ei oska öelda

UV-kiirgus võib olla kahjulik personalile, kuid nad sisenevad desinfitseeritavasse ruumi, kuivõrd toksiline kiirguse tase võib tekkida isegi kolme sekundi jooksul sellega kokku puutudes. (Council., 2019)
UV- kiirguse kasutamise puudused:
- patsiendid ja personal peavad olema ruumist lahkunud
- saab kasutada ainult lõppdesinfektsiooni meetodina
- arvestatavad soetuskulud
- ei eemalda plekke ega tolmu, st eelnema peab manuaalne puhastus
- tundlik kasutamise parameetritele (lainepikkud, UV-kiirguse doos)
- seadmed ja mööbel peavad olema seinte äärest eemale liigutatud
- ei ole veel piisavalt tõendatud meetod
- ei ole sobilik poorsetele pindadele
- ruumi täielikuks desinfektsiooniks võib olla vajalik seadme liigutamine tsüklite vahel
- UV-kiirgusega kokkupuutumine võib tekitada peavalu ja nägemishäireid (lühiajaline efekt) (Care, 2021, Rutala et al., 2013)

Tõendatuse kindlus

Kui kindel võib kokkuvõttes olla sekkumise mõju tõendatuses?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Üldine multiresistentsete mikroorganismide vähenemine leiti ühes üksikuuringus UV-kiirguse seadme kasutusele võtmisel (madal tõendatus) (Haas et al., 2014)
Multiresistentsete mikrorganismide analüüsi kombineeritud tulemuste põhjal vähenes UV-C kiirguse kasutamisel nendega kontamineeritus või infektsiooni esinemissagedus (mõõdukas tõendatus).(Anderson et al., 2017)

C.difficile
C.difficile infektsioonide esinemissageduse hindamine oli käsitletud kahes metaanalüüsis, millest ühes oli kaasatud analüüsi seitse uuringut ((Dong et al., 2020) (madal tõendatus), teises uuringus kaasatud 11 uuringut (Marra et al., 2018) (väga madal tõendatus). Lisaks ühes tervishoiutehnoloogia analüüsis, kus tehti kvalitatiivne analüüs ning leiti C.difficile esinemissageduse vähenemine (väga madal tõendatus) ning ühe RCT põhjal ei leitud C.difficile vähenemist (madal tõendatus).
Jälgimisuuringus ei leitud C.difficile kolooniaid moodustavate osakeste arvu muutuses statistiliselt olulist erinevust naatriumhüpokloriti või bensalkooliumkloriiidi ja UV-kiirgusega desinfitseerimise vahel (madal tõendatus) (Kitagawa et al., 2021)

MRSA
MRSA esinemissageduse hindamine oli käsitletud ühes metaanalüüsis, kus oli kaasatud neli uuringut (väga madal tõendatus). (Dong et al., 2020) ning ühes juhuslikustatud läbilõikeuuringus (madal tõendatus) (Anderson et al., 2017) VRE VRE infektsioonide esinemissageduse hindamine oli käsitletud kahes metaanalüüsis, kus ühes oli kaasatud neli uuringut (väga madal tõendatus) (Dong et al., 2020) ning teises metaanalüüsi samuti neli uuringut (kaks kattuvad teise metaanalüüsiga) (väga madal tõendatus) (Marra et al., 2018) Lisaks on lisatud ühe juhuslikustatud läbilõikeuuringu tulemused (mõõdukas tõendatus) (Anderson et al., 2017)

Väärtushinnangud

Kas see, kuivõrd inimesed (inimeste erinevad alarühmad) peamisi tulemusi väärtustavad, varieerub või kui ebakindlad me nende hinnangutes oleme?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

oluline ebakindlus või varieeruvus

võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus

oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub

oluline ebakindlus või varieeruvus puudub

Otseselt patsienti mõjutavaid toimeid UV-kiirguse kasutamisel ei ole, kui järgitakse vajalikke ohutusnõudeid.

Hematoloogiliste kasvajate ja luuüdi siirdamise osakondades (kolm 16 voodiga osakonda) viidi läbi küsitlus patsientide ja tervishoiutöötajate arvamuste kogumiseks igapäevase UV-C kiirgusega desinfitseerimise kohta (lisaks tavapärasele desinfitseerimisele). UV-C kiirgusega desinfitseeriti patsiendi ruume ja tualettruume. Selle jaoks oli vajalik, et patsiendid ei viibiks ruumides, mis vajas tervishoiutöötajate poolset koordineerimist leidmaks sobilik aeg desinfektsiooniks, arvestades desinfitseerimisele kuluvat aega (5 min iga ruumi kohta) ja desinfitseerimise järgselt lõhna kadumisele kuluvat aega. Küsimustikule vastas 100 patsienti, 84% vastanutest ütlesid, et UV-kiirguse kasutamine oli neile piisavalt selgitatud, 64% andis ise personalile teada, kui nende palat oli parasjagu vaba, 93% vastanutest ei seganud UV-kiirguse seadme kasutamine vannitoas samal ajal, kui nemad olid oma palatis. 39% patsientidest ütles, et nad olid mingil hetkel keeldunud UV-kiirguse seadme kasutamisest nende palatis või vannitoas, põhjuseks toodi halb enesetunne (25%), soov samal ajal puhata (13%), ei soovitud segamist (11%), ei meeldinud seadme kasutamiseg kaasnev lõhn (5%). Küsimustikule vastas ka 81 tervishoiutöötajat, kellest 75% oli nõus, et UV-kiirguse seadme kasutamine vähendab võimalust, et patsient võib saada osakonnas infektsiooni; 71% vastanute arvates sobitus UV-kiirguse seadme kasutamine nende töövoogu ning 90% tervishoiutöötajate arvamusel oli oluline järgida, et UV-kiirguse seadet kasutataks igapäevaselt infektsioonide tekkeriski vähendamiseks. (Rock et al., 2018)

Mõjude tasakaal

Kas sekkumise soovitud ja soovimatu mõju vahekord viitab sekkumise või võrdlus(tegevuse) ülekaalule?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

Ei oska öelda

Pigem soosib standardpuhastust.

Vajaminevad ressursid

Kui suur on ressursivajadus (kulud)?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

suur kulu

keskmine kulu

mittearvestatav kulu ja sääst

keskmine sääst

suur sääst

Varieerub

Ei oska öelda

Madala rõhu all elavhõbedaauru sisaldavaid lampe kasutavaid UV-C kiirguse seadme maksumus on umbes 124517 Kanada dollarit (sis 1 aasta garantii), impulssvalgusega ksenoonseadme maksumus on 142325 Kanda dollarit (sis 4 aastat garantiid) (andmed 2017. aasta kohta kahe tootja informatsiooni põhjal). Iga-aastane hooldus on vahemikus 11500-13356 Kanada dollarit, mis katab lampide vahetuse, seadme osade vahetuse ja tehnilise toetuse. Kui haigla otsustab soetada kaks UV-kiiirguse desinfektsiooni seadet, on viie aasta eelarvemõjuanalüüsi alusel kulud umbes 586023 Kanada dollarit impulssvalgusega ksenoonseadme korral ja 634255 Kanada dollarit elavhõbedaauru sisaldavaid lampe kasutava UV-C kiirguse seadme korral Umbes 53-56% kuludest on seotud seadme maksumuse ja garantiikuludega, muu kulu on seotud personali suurema ajakuluga seadme kasutamiseks. (Ontario., 2018)

Seadme kasutamise efektiivsuse hindamiseks on vajalikud mõõdikud, UV-C sensorid, mille soetamise kulu võib olla üle 1000 USA dollari. (Boyce, 2019)

Haas jt (2014) leidsid, et UV-kiirguse seadme (impulssvalgusega ksenoonseade) lisas umbes 51 min iga patsiendi väljakirjutamise järgselt. Sh umbes 31 min seadme kohale toomiseks, töökorda seadmiseks, ruumi ettevalmistamiseks. (Haas et al., 2014)
Töörühm leidis, et arvestades seadme soetuskulu, hoolduskulu, desinfektsioonile kuluvat aega, personali koolitusvajadust, on kulu suur.

Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus

Milline on ressursivajaduse (kulude) tõendatusse aste?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Eraldi analüüse ei otsitud.

Kulutõhusus

Kas sekkumise kulutõhusus soosib sekkumist või võrdlust?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

kaasatud uuringud puuduvad

Eraldi kulutõhususe uuringuid ei otsitud.
UV-kiirgusega desinfitseerimiseks on vajalik, et patsiente ega personali ruumis ei viibiks. Samuti on kaasnev ajakulu. See võib põhjustada logistilisi probleeme ja takistada patsientide liikumist, samuti personali töövoogu. (Marra et al., 2018)

Võrdsed võimalused

Kuivõrd sekkumine mõjutab tervisevõimaluste võrdsust?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

vähendab võrdsust

tõenäoliselt vähendab võrdsust

tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust

tõenäoliselt suurendab võrdsust

suurendab võrdsust

Varieerub

Ei oska öelda

Vastuvõetavus

Kas sekkumine on huvitatud osapooltele vastuvõetav?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Mobiilse UV-C kiirguse seadme kasutamise eeliseks on lihtne kasutmine, vähene vajadus spetsiaalse koolituse osas. Erinevat aurustatud vesinikperoksiidi kasutamisest ei pea UV-kiirguse seadme kasutamisel isoleerima uksi ega ventilatsiooniseadmeid. (Boyce, 2016)

Neljas haigla sise- või kirurgilise osakonnas viidi läbi küsitlus tervishoiutöötajate, puhastusteenistuse töötajate ja patsientide seas, selgitamaks nende arvamust UV-C kiirgusega dekontamineerimise kohta haiglas. Kokku oli 279 vastajat, sh 102 patsienti, 130 tervishoiutöötajat ning 47 puhastusteenistuse töötajat. Kõik vastanud puhastusteenistuse tööajad ning tervishoiutöötaja ja 95% patsientidest olid nõus, et enne uue patsienti palatisse lubamist peavad ruumid olema puhastatud. Sellega, et lisaks kasutada ka UV-C kiirguse seadet ruumide ohutumaks muutmiseks, olid nõus 79% patsientidest, 65% tervishoiutöötajatest ning 89% puhastusteenistuse töötajatest. Suhteliselt kõrge oli ka nõustumine sellega, et UV-C seadme kasutamine pikendab desinfektsiooni aega ja seega ka uue patsiendi sissevõtmist - 90% patsientidest, 78% tervishoiutöötajatest ning 100% puhastusteenistuse töötajatest. (Dunn et al., 2019)

Teostatavus

Kas sekkumine on teostatav?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

UV-kiirguse tehnoloogia kasutamise eelduseks on, et ruum on tühi ning enne UV-kiirguse seadme kasutamist manuaalselt dekontamineeritud. Seega saab meetodit kasutada lõpp-puhastusel, kui patsient on ruumist lahkunud. Seadmed ja mööbel peavad olema seina äärest eemale liigutatud, sest UV-C süsteemiga desinfitseerimiseks peab olema otsene kiirgus, varju jäävad piirkonnad jäävad selle meetodi puhul desinfitseerimata. Erinevatest teguritest tingituna (kasutatav süsteem, mis mikroorganismide suhtes kasutatakse) võib toimeaeg (tööaeg) olla 15-20 min vegetatiivsete bakterite korral või 50-100 min C. difficile spooride korral. (Leas et al., 2015)

Anderson jt (2018) viisid BETR Desinfektsiooni uuringu raames läbi ka UV-kiirguse seadme kasutamisega seotud logistiliste ja administratiivsete küsimuste analüüsi. 28 kuud kestnud uuringuperioodi jooksul kasutati UV-kiirguse seadet kokku 21844 korda. Ühe tsükli mediaankestus oli 33 min, seejuures spoore hävitava tsükli mediaankestus 55 min. Keskmiselt 98% juhtudest oli tsükkel lõpuni töötanud, katkestuste põhjendusena toodi peamiselt välja, et oli vajalik ruum patsiendi jaoks vabastada. Juhtivad õed ning puhastusteenistuse juhid tunnetasid mõlemad oluliselt sagedamini viivitusi ruumi puhastamisel, kui kasutati UV-kiirguse seadet võrreldes selle mitte kasutamisega (juhtivad õed 45% vs. 16%, p˂0,001, puhastusteenistuse juhid 47% vs. 21%, p˂0,001). Juhtivad õed tunnetasid, et nad said personalilt enam kaebusi lõhna kohta UV-kiirguse seadme kasutamisel (53% vs. 22%; p< 0,001). Puhastusteenistuse juhid tunnetasid, et nad said viivituste tõttu enam kaebusi juhtivatelt õdedelt ja voodihõivet kontrollivalt personalilt. Seejuures arvasid, et viivitused EMOs olid tingitud ruumi desinfitseerimise meetodist, samas puhastusteenistuse juhid seda ei tunnetanud. Uuringu autorite arvamusel tuleks selgitada, miks viivitused tekivad ning tõhustatud desinfektsioon on tegelikult patsiendi ohutuse huvides. Selleks, et ennetada võimalikust UV-kiirgusega desinfitseerimise lõhnast tekkinud kaebusi, pandi nende ruumide juurde vastav infosilt. Selle järgselt vähenes nende kaebuste arv. (Anderson et al., 2018)

Näide portatiivse UV-kiirguse seadme kasutamisest ruumis.(Zeber et al., 2018)



Töörühm leidis, et sekkumise teostatavus sõltub rahalistest ressurssidest: kui seade on olemas, siis on sekkumine teostatav. Töörühm hinnangul ei ole seadme kasutamine ise keeruline.

Hinnangute kokkuvõte

Hinnang

Probleem

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Soovitud mõju

Tühine

Väike

keskmine

Suur

Varieerub

Ei oska öelda

Soovimatu mõju

Suur

keskmine

Väike

Tühine

Varieerub

Ei oska öelda

Tõendatuse kindlus

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Väärtushinnangud

oluline ebakindlus või varieeruvus

võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus

oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub

oluline ebakindlus või varieeruvus puudub

Mõjude tasakaal

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

Ei oska öelda

Vajaminevad ressursid

suur kulu

keskmine kulu

mittearvestatav kulu ja sääst

keskmine sääst

suur sääst

Varieerub

Ei oska öelda

Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Kulutõhusus

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

kaasatud uuringud puuduvad

Võrdsed võimalused

vähendab võrdsust

tõenäoliselt vähendab võrdsust

tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust

tõenäoliselt suurendab võrdsust

suurendab võrdsust

Varieerub

Ei oska öelda

Vastuvõetavus

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Teostatavus

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Soovituse tüüp

Nõrk soovitus sekkumise vastu

Kokkuvõte

Soovitus

10. Lõpp-puhastusel ärge pigem kasutage ultraviolettkiirgust lisaks standardsele puhastamisele.
Nõrk negatiivne soovitus, väga madal tõendatuse aste

Kaalutlused alamrühmade osas

Rakenduskaalutlused

Jälgimine ja hindamine

Edasiste/täpsustavate uuringute vajadus

Kasutatud kirjandus

1. Portable ultraviolet light surface-disinfecting devices for prevention of hospital-acquired infections: a health technology assessment. Ontario Health Technology Assessment Series [Internet]. . 2018

2. Implementation Lessons Learned From the Benefits of Enhanced Terminal Room (BETR) Disinfection Study: Process and Perceptions of Enhanced Disinfection with Ultraviolet Disinfection Devices.. Infection Control and Hospital Epidemiology; 2018

3. Modern technologies for improving cleaning and disinfection of environmental surfaces in hospitals.. Antimicrobial Resistance and Infection Control; 2016

4. Effectiveness of pulsed xenon ultraviolet disinfection for Clostridioides (Clostridium) difficile surface contamination in a Japanese hospital.. American Journal of Infection Control; 2021

5. Ultraviolet disinfection robots to improve hospital cleaning: Real promise or just a gimmick?. Antimicrobial Resistance and Infection Control; 2021

6. Disinfectants used for environmental disinfection and new room decontamination technology. American Journal of Infection Control; 2013

7. Understanding ultraviolet light surface decontamination in hospital rooms: A primer. Infection Control & Hospital Epidemiology; 2019

8. Evaluation of a pulsed xenon ultraviolet disinfection system for reduction of healthcare-associated pathogens in hospital rooms.. Infection Control and Hospital Epidemiology; 2015

9. Implementation and impact of ultraviolet environmental disinfection in an acute care setting. . American Journal of Infection Control; 2014

10. Effect of pulsed xenon ultraviolet room disinfection devices on microbial counts for methicillin-resistant Staphylococcus aureus and aerobic bacterial colonies. American Journal of Infection Control; 2018

11. Australian Guidelines for the Prevention and Control of Infection in Healthcare.. Canberra: Commonwealth of Australia.; 2019

12. Role of pulsed-xenon ultraviolet light in reducing healthcare-associated infections: a systematic review and meta-analysis.. Epidemiology and Infection; 2020

13. No-Touch Disinfection Methods to Decrease Multidrug-Resistant Organism Infections: A Systematic Review and Meta-analysis.. Infection Control and Hospital Epidemiology; 2018

14. Enhanced terminal room disinfection and acquisition and infection caused by multidrug-resistant organisms and Clostridium difficile (the Benefits of Enhanced Terminal Room Disinfection study): a cluster-randomised, multicentre, crossover study. . The Lancet; 2017

15. Patient and health care worker perceptions of daily use of ultraviolet-C technology as an adjunct to daily cleaning in an academic hospital: Secondary study of Ultra Violet-C Light Evaluation as an Adjunct to Removing Multi-Drug Resistant Organisms. American Journal of Infection Control; 2018

16. Environmental Cleaning for the Prevention of Healthcare-Associated Infections. Technical Brief No. 22 (Prepared by the ECRI Institute – Penn Medicine Evidence-based Practice Center under Contract No. 290-2012-00011-I.). AHRQ Publication No. 15-EHC020-EF. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality.; 2015

17. Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities, 2008 Update: May 2019. Centers for Disease Control and Prevention; 2019

18. Environmental cleaning: emerging environmental cleaning technologies. 2021

19. Perceptions of Patients, Health Care Workers, and Environmental Services Staff Regarding Ultraviolet Light Room Decontamination Devices. American Journal of Infection Control; 2019