Küsimus

Kas kasutada pikki küüsi või lühikesi küüsi , et mõjutada mikroorganismide hulka kätel?

Sihtrühm:

Sekkumine:

sotsiaalvõrgustiku põhine lähenemine

Võrdlus:

standardravi/kohapõhine testimine/võrdlusgrupp puudub

Peamised tulemusnäitajad:

tervishoiu-/hooldekodutöötajate ja patsientide/klientide nakatumise/haigestumise vähenemine, mikroorganismide hulga vähenemine kätel, tervishoiutekkeste infektsioonide vähenemine

Määramine

Probleem

Kas probleem on prioriteetne?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Ravijuhendi töörühm soovis küünelakki ja -kaunistusi puudutavale kliinilisele küsimusele nr 3 lisaks saada ülevaate ka sellest, kuivõrd mõjutab mikroorganismide (sh potentsiaalselt patogeensete mikroorganismide) esinemist kätel ja ülekandumise tõenäosust ning mõju tervishoiu-/hooldekodutöötajate ja patsientide/klientide nakatumisele/haigestumisele küünte pikkus.

TAUSTAINFOKS, kust ja kuidas Eesti ravijuhendi jaoks tõendusmaterjali otsiti
Eesti ravijuhendi koostamisel võeti aluseks suhteliselt värske ehk 2019. aastal avaldatud Austraalia ravijuhend, “Australian Guidelines for the Prevention and Control of Infection in Healthcare (2019)” (https://www.nhmrc.gov.au/about-us/publications/australian-guidelines-prevention-and-control-infection-healthcare-2019), lootuses piirduda selle Eesti oludele vastavaks kohendamisega.
Austraalia juhendis on 2019. a ajakohastatud mh kätehügieeni puudutav soovitus. Selle soovituse järel on peatükis “Practical info“ alapealkirja “Technique“ all mh öeldud: “Follow facility policy on cuts and abrasions, fingernails, nail polish and jewellery.”.
Pikemalt (koos viidetega allikatele) on küünte pikkusest räägitud alapeatükis “Other aspects of hand hygiene“. Öeldakse, et kätehügieeni tulemuslikkust mõjutavad nii küünte pikkus kui tüüp (nt kas loomulikud või kunstküüned) – “The type and length of fingernails can have an impact on the effectiveness of hand hygiene.”.
Ka alapeatükis “Practical Info” on pealkirja “Involving patients in hand hygiene” on ilma allikatele viitamata öeldud, et “Healthcare workers should have short, clean fingernails and not wear artificial fingernails, nail polish or jewellery.”.
Üks Austraalia 2019 juhendis kasutatud allikas on omakorda ravijuhend (Boyce 2002), milles on antud soovitus "“Keep natural nails tips less than 1/4-inch long (II)."(Moolenaar RL, 2000). See on < 6,35 mm. Lisaks tuuakse selles juhendis küünte teemat käsitledes veel välja, et küünte pikkuse “rolli” osas ei ole selgust, sest baktereid kasvab kõige rohkem küüne proksimaalsel 1 mm ribal küünevalli ääres.(Arrowsmith VA, 2014)(Pottinger J, 1989)(McNeil SA, 2001).

Asutraalia 2019 juhendis on mh toetututd WHO 2009. aaasta kätehügieeni juhendile “World Health Organization (WHO) Guidelines on Hand Hygiene in Health Care (2009)” (http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44102/9789241597906_eng.pdf;jsessionid=0F3B7B949CB298D9199F204FB07543A8?sequence=1), milles on töörühm andnud nn konsensuslikud soovitused: Consensus recommendations are that HCWs do not wear artificial fingernails or extenders when having direct contact with patients and natural nails should be kept short (0.5 cm long or approximately 1⁄4 inch long).”.

Austraalia 2019. aasta ravijuhendi tõendusmaterjalile lisaks tehti ka värskema tõendusmaterjali lisaotsing, mille tulemusena leiti 3 teemakohast uuringut. Neist üks oli küll süstemaatiline ülevaade ja metaanalüüs, kuid see sisaldas vaid üht uuringut, mis oli tõendusmaterjali hulka juba kaasatud, ühe uuringu artikli täisteksti ei õnnestunud kätte saada nin g ühe täisteksti läbivaatamisel selgus, et küünte pikkust seal ei käsitletud.

Eestis kehtivad 08.2021 seisuga järgmised juhendid
(1) Isolatsiooniabinõud. Terviseamet 2016 (https://www.terviseamet.ee/sites/default/files/Nakkushaigused/Juhendid/juhend_isolatsiooniabinoud_lisad_1_2.pdf). Peatükk 4. Standardabinõud, alapeatükk 4.1. Kätehügieen:
mh
- Ei kanta: sõrmuseid jt ehteid, käekella, küünelakki, kunstküüsi
- Küüned on lühikesed, puhtad, hooldatud. Peopesa poolt vaadates ei ületa küünepikkus sõrmeotsi.

(2) Standardnõuded hoolekandeasutuses teenuse osutamiseks ja külastuste korraldamiseks, COVID-19 haiguse leviku ennetamiseks. Terviseamet 8.10.2020 (https://www.terviseamet.ee/sites/default/files/Nakkushaigused/Juhendid/COVID-19/standardnouded_hoolekandeasutuses_teenuse_osutamiseks_ja_kulastuste_korraldamiseks_08.10.2020_.pdf)
Peatükk 5. Kätehügieen; 5.1. Üldised nõuded:
mh
- Küüned peavad olema terved, puhtad ja hooldatud.
- Küüne pikkus ei tohi ületada sõrmeotsa.
- Lakitud küünte, kunstküünte, püsigeellaki ja küünte kaunistuste kandmine ei ole lubatud.
- Käte nahk ja küünevallid peavad olema põletikuvabad. Kätel olevad haavad tuleb katta veekindla plaastriga.

Käsitletakse küll kätehügieeni teemat, kuid küünte pikkusest juttu ei ole.

(4) Nakkushaiguste ennetamise ja tõrjealane tegevusjuhend hooldekodudele 2017
Kätehügieenist juttu väga lühidalt, küünte pikkusest juttu ei ole.
Töörühm midagi ei lisanud.

Soovitud mõju

Kui suur on eeldatav soovitud mõju?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Tühine

Väike

keskmine

Suur

Varieerub

Ei oska öelda

Tervishoiutöötajate küünte pikkuse teemal leiti uuringud, kus töörühma huvitanud tulemusnäitajatest oli hinnatud küünepikkuse mõju mikroorganismide hulgale (ja selle muutusele) kätel.
Teisi töörühma huvitanud tulemusnäitajaid (tervishoiu-/hooldekodutöötajate ja patsientide/klientide nakatumise/haigestumise vähenemine, tervishoiutekkeste infektsioonide vähenemine) tõendusmaterjalina sõelale jäänud uuringutes ei hinnatud.

Tõendusmaterjal pärineb ühest juhuslikustatud kontrolluuringust (Arrowsmith VA, 2014) ning neljast jälgimisuuringust (Lin C-M, 2003) (Pottinger J, 1989) (Rupp ME, 2008) (Moolenaar RL, 2000).

Lisaks andis mõningast infot küünte pikkuse teema kohta tervishoiutöötjate kätehügieeni (sh küünte pikkuse alaseid) teadmisi, uskumusi ja käitumist hinnanud üks läbilõikeline uuring (Kennedy AM, 2004).


Küünte pikkuse seost mikroorganismide hulgaga kätel näitas käesolevale kliinilisele küsimusele vastamiseks tõendusmaterjali otsinguga sõelale jäänud 5st uuringust 3: Ühe jälgimisuuringu (Lin C-M, 2003) autorid väitsid, et sõltumata küünetüübist oli mikroobide hulk pikematel küüntel suurem kui lühikestel. Samas ei esitanud nad konkreetseid arvandmeid, ega täpsustanud, millist küünt loeti pikaks vs lühikeseks ja kas erinevus pikkade vs lühikeste küünte vahel püsis ka pärast kätepesu või mitte. Teises jälgimisuuringust selgus, et suurem erinevate mikroorganismide arv uuritavate kätel oli seotud (lisaks sõrmuse kandmisele ja alkoholi sisaldava kätegeeli mittekasutamisele) pikemate (> 2 mm) küüntega ja nende arv kätel suurenes küünepikkuse suurenedes. Lisaks viitab küünte pikkuse seotusele infektsiooni ülekandumisega ka ühe P. aeruginosa puhangu (vastsündinutel) analüüs (Moolenaar RL, 2000) näitas, et üheks võimalikuks infektsiooni (tekke) riskiteguriks loeti patsiendiga tegelenud õde. Regressioonanalüüsil selgus, et infektsiooni teke oli (sõltumatult) seotud kahe õega, kellest mõlemal olid pikad küüned, ühel loomulikud ja teisel kunstküüned.


Töörühm leidis, et pikematel küüntel ei ole lühemate ees mingeid eeliseid ning pigem mõjuvad lühemad küüned tervishoiu- ja hooldusvaldkonnas esteetilisemalt.

Soovimatu mõju

Kui suur on eeldatav soovimatu mõju?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Suur

keskmine

Väike

Tühine

Varieerub

Ei oska öelda

Küünte pikkuse seost mikroorganismide hulgaga kätel ei kinnitanud käesolevale kliinilisele küsimusele vastamiseks tõendusmaterjali otsinguga sõelale jäänud 5st uuringust 2: Juhuslikustatud kontrolluuring (Arrowsmith VA, 2014) näitas, et küünte pikkuse ja mikroorganismide hulga vahel kätel statistiliselt olulist seost ei esinenud ning üks jälgimisuuring (Pottinger J, 1989) näitas, et erinevalt küünetüübist ei mänginud küünepikkus mikroorganismide hulga puhul kätel olulist rolli.
Töörühm leidis, et pikemate küüntega on kinnaste kasutamisel on kinnaste purunemise oht suurem, samuti tõenäosus patsienti/klienti vigastada.

Tõendatuse kindlus

Kui kindel võib kokkuvõttes olla sekkumise mõju tõendatuses?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Kõigist tõendusmaterjalina kaasatud uuringutest pärinev tõendus oli selle kliinilise küsimuse kontekstis erinevatel põhjustel (sh suure nihke tõenäosuse ja tõenduse ebatäpsuse tõttu) väga madala kvaliteediga.
KOKKUVÕTTES võib teadusuuringutest pärineva tõendusmaterja selle kliinilise küsimuse kontekstis lugeda väga madala astme tõenduseks.
Töörühm midagi ei lisanud.

Väärtushinnangud

Kas see, kuivõrd inimesed (inimeste erinevad alarühmad) peamisi tulemusi väärtustavad, varieerub või kui ebakindlad me nende hinnangutes oleme?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

oluline ebakindlus või varieeruvus

võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus

oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub

oluline ebakindlus või varieeruvus puudub

Eraldi teadusuuringuid patsientide ja tervishoiutöötajate väärtushinnangute kohta ei otsitud.
Samas tuli tõendusmaterjali otsingul välja üks uuring (Kennedy AM, 2004), milles hinnati tervishoiutöötajate (n = 215) kätehügieeni alaseid teadmisi, uskumusi ja käitumist (sh esitati 19 küsimust küünte teemal).
Vastamismäär oli 68% (n = 147). Uuringust selgus, et 44 (30%) teadis, et pikkade küünte korral on Gram- bakterite hulk kätel suurem. 71 (48%) uuritavaist teadis, et pikad küüned mängivad rolli infektsiooni ülekandumisel patsientidele ning 51 (35%) nõustus väitega, et küünte lühikeseks lõikamine (kuni sõrmeotsani) vähendab infektsioone tema patsientide seas. 109 (74%) kinnitas, et on nõus kunstküüned eemaldama või küüned lühikeseks lõikama, kui nii soovitatakse teha ja 82 (56%) ütles, et ei lase küüntel üldiselt sõrmeotsast pikemaks kasvada.

Samas ei kirjeldanud uurijad artiklis, millele nende esitatud väited tuginesid.
Lisainfoks:
Ühes algselt tõendusmaterjalina kaasatud artiklis, mis seetõttu, et tegemist oli kirjanduse ülevaatega, tõendusmaterjali süsteesist välja jäeti (Jeanes A, 2001), oli arutelu-osas toodud järgmine info: "In a study of attitudes of more than 300 patients and medical staff regarding the appearance of physicians, all groups examined disliked excessive jewellery, long fingernails, blue jeans and sandals" (Colt HG, 1989).

Mõjude tasakaal

Kas sekkumise soovitud ja soovimatu mõju vahekord viitab sekkumise või võrdlus(tegevuse) ülekaalule?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

Ei oska öelda

Vähese leitud tõendusmaterjali põhjal tuleks tervishoiutöötajatel pigem eelistada lühemaid küüsi.
Töörühm midagi ei lisanud.

Vajaminevad ressursid

Kui suur on ressursivajadus (kulud)?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

suur kulu

keskmine kulu

mittearvestatav kulu ja sääst

keskmine sääst

suur sääst

Varieerub

Ei oska öelda

Eraldi teadusuuringuid sel teemal ei otsitud ning tõendusmaterjalina kaasatud uuringutest vastavat infot ei leitud.
Töörühm leidis, et tervishoiuasutusele/hooldekodule ei too see, kui töötajatelt nõutakse lühemaid küüsi, kaasa mingeid (lisa)kulusid. Samuti ei ole see kulu töötajale.

Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus

Milline on ressursivajaduse (kulude) tõendatusse aste?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Eraldi teadusuuringuid sel teemal ei otsitud.
Töörühm midagi ei lisanud.

Kulutõhusus

Kas sekkumise kulutõhusus soosib sekkumist või võrdlust?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

kaasatud uuringud puuduvad

Eraldi teadusuuringuid sel teemal ei otsitud ning tõendusmaterjalina kaasatud uuringutest vastavat infot ei leitud.
Töörühm leidis, et kui lühemate küünte korral puruneb vähem kaitsekindaid ja patsiente/kliente vigastatakse vähem, peaks lühemate küünte nõue kulutõhus olema.

Võrdsed võimalused

Kuivõrd sekkumine mõjutab tervisevõimaluste võrdsust?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

vähendab võrdsust

tõenäoliselt vähendab võrdsust

tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust

tõenäoliselt suurendab võrdsust

suurendab võrdsust

Varieerub

Ei oska öelda

Eraldi teadusuuringuid sel teemal ei otsitud ning tõendusmaterjalina kaasatud uuringutest vastavat infot ei leitud.
Töörühm leidis, et töötajatest ega ka patsientidest kedag iebavõrdsesse seisu ei seata, kui kõigilt töötajatelt ühtviisi lühikesi küüsi nõutakse.

Vastuvõetavus

Kas sekkumine on huvitatud osapooltele vastuvõetav?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

SAMA INFO ON ESITATUD KA VÄÄRTUSHINNANGUTE PUNKTIS:
Eraldi teadusuuringuid tervishoiutöötajate lühikeste vs pikkade küünte vastuvõetavuse kohta erinevatele osapooltele ei otsitud.
Samas tuli tõendusmaterjali otsingul välja üks uuring (Kennedy AM, 2004), milles hinnati tervishoiutöötajate (n = 215) kätehügieeni alaseid teadmisi, uskumusi ja käitumist (sh esitati 19 küsimust küünte teemal).
Vastamismäär oli 68% (n = 147). Uuringust selgus, et 44 (30%) teadis, et pikkade küünte korral on Gram- bakterite hulk kätel suurem. 71 (48%) uuritavaist teadis, et pikad küüned mängivad rolli infektsiooni ülekandumisel patsientidele ning 51 (35%) nõustus väitega, et küünte lühikeseks lõikamine (kuni sõrmeotsani) vähendab infektsioone tema patsientide seas. 109 (74%) kinnitas, et on nõus kunstküüned eemaldama või küüned lühikeseks lõikama, kui nii soovitatakse teha ja 82 (56%) ütles, et ei lase küüntel üldiselt sõrmeotsast pikemaks kasvada.

Samas ei kirjeldanud uurijad artiklis, millele nende esitatud väited tuginesid.
SAMA INFO ON ESITATUD KA VÄÄRTUSHINNANGUTE KRITEERIUMI JUURES:
Ühes algselt tõendusmaterjalina kaasatud artiklis, mis seetõttu, et tegemist oli kirjanduse ülevaatega, tõendusmaterjali süsteesist välja jäeti (Jeanes A, 2001), oli arutelu-osas toodud järgmine info: "In a study of attitudes of more than 300 patients and medical staff regarding the appearance of physicians, all groups examined disliked excessive jewellery, long fingernails, blue jeans and sandals" (Colt HG, 1989).

Töörühm leidis, et mõnele seni küüsi pikana hoidnud töötajale või lühikeste küünte nõue meelehärmi põhjustada, kuid patsiendid eelistavad tõenäoliselt pigem lühikeste küüntega töötajaid.

Teostatavus

Kas sekkumine on teostatav?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Eraldi teadusuuringuid sel teemal ei otsitud ning tõendusmaterjalina kaasatud uuringutest vastavat infot ei leitud.
Töörühm leidis, et lühikeste küünte nõuet on asutuses sisse viia ja töötajatel järgida.

Hinnangute kokkuvõte

Hinnang

Probleem

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Soovitud mõju

Tühine

Väike

keskmine

Suur

Varieerub

Ei oska öelda

Soovimatu mõju

Suur

keskmine

Väike

Tühine

Varieerub

Ei oska öelda

Tõendatuse kindlus

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Väärtushinnangud

oluline ebakindlus või varieeruvus

võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus

oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub

oluline ebakindlus või varieeruvus puudub

Mõjude tasakaal

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

Ei oska öelda

Vajaminevad ressursid

suur kulu

keskmine kulu

mittearvestatav kulu ja sääst

keskmine sääst

suur sääst

Varieerub

Ei oska öelda

Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Kulutõhusus

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

kaasatud uuringud puuduvad

Võrdsed võimalused

vähendab võrdsust

tõenäoliselt vähendab võrdsust

tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust

tõenäoliselt suurendab võrdsust

suurendab võrdsust

Varieerub

Ei oska öelda

Vastuvõetavus

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Teostatavus

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Soovituse tüüp

Tugev soovitus mitte teha

Kokkuvõte

Soovitus

3. Lähikokkupuutel patsiendi/kliendi ja tema lähiümbrusega ning aseptilistel tegevustel ärge kandke küünekaunistusi ega kunstküüsi ning hoidke küüned lühikesed (kuni sõrmeotsani) ja küünelakita.
Tugev negatiivne soovitus, väga madal tõendatuse aste

Kaalutlused alamrühmade osas

Rakenduskaalutlused

Jälgimine ja hindamine

Edasiste/täpsustavate uuringute vajadus

Kasutatud kirjandus

1. Effect of hand cleansing with antimicrobial soap or alcohol-based gel on microbial colonization of artificial fingernails worn by health care workers. Clin Infect Dis; 2001

2. Nail art: a review of current infection control issues. Journal of Hospital Infection; 2001

3. Survey of knowledge, beliefs, and practices of neonatal intensive care unit healthcare workers regarding nosocomial infections, central venous catheter care, and hand hygiene. Infection Control and Hospital Epidemiology; 2004

4. A Comparison of Hand Washing Techniques To Remove Escherichia coli and Caliciviruses under Natural or Artificial Fingernails. Journal of Food Protection; 2003

5. Removal of nail polish and finger rings to prevent surgical infection. Cochrane Database Syst Rev; 2014

6. Attitudes of patients and physicians regarding physician dress and demeanour in the emergency department. Ann Emerg Med; 1989

7. A Prolonged Outbreak of Pseudomonas Aeruginosa in a Neonatal Intensive Care Unit Did Staff Fingernails Play a Role in Disease Transmission?. Infection Control & Hospital Epidemiology; 2000

8. Bacterial carriage by artificial versus natural nails. Am J Infect Control; 1989