Küsimus

Sihtrühm:

epilepsia diagnoosiga naine

Sekkumine:

sotsiaalvõrgustiku põhine lähenemine

Võrdlus:

standardravi/kohapõhine testimine/võrdlusgrupp puudub

Peamised tulemusnäitajad:

Hookontrolli halvenemine: lamotrigiin

Vähemalt üks epileptiline hoog raseduse ajal: erinevad ravimid (lamotrigiin, karbamasepiin, fenütoiin, levetiratsetaam)

Lapse suured kaasasündinud malformatisoonid: erinevad ravimid (lamotrigiin, karbamasepiin, fenütoiin, levetiratsetaam)

Epilepsia kontrolli all hoidmine: erinevad ravimid (lamotrigiin, levetiratsetaam, okskarbasepiin, topiramaat, brivaratsetaam, zonisamiid või pregabaliin)

Epileptiliste hoogude sagenemine: karbamasepiin

Hookontrolli halvenemine: erinevad ravimid

Suhe sihtkontsentratsiooni (RTC): lamotrigiin

Suhte sihtkontsentratsiooni (RTC): erinevad ravimid (levetiratsetaam, okskarbasepiin, topiramaat, fenütoiin, valproaat)

Ekspertarvamus

Kontekst:

Kas epilepsia diagnoosiga naisel määrata raseduse ajal ja sünnitusjärgselt antikonvulsandi verekontsentratsioon või mitte määrata, et vähendada epileptiliste hoogude tekke tõenäosust?

Taust:

<div data-contents="true"><div class="" data-block="true" data-editor="3vps6" data-offset-key="2pdkv-0-0"><div data-offset-key="2pdkv-0-0" class="public-DraftStyleDefault-block public-DraftStyleDefault-ltr"><span data-offset-key="2pdkv-0-0"><span data-text="true">Teaduskirjanduses on leitud, et raseduse ajal muutub paljude epilepsiaravimite verekontsentratsioon ja naine võib vajada doosi kohandamist, kuid individuaalsed erinevused on selles osas suured (98). Lisaks rasedusaegsetele eripäradele erineb ka tempo, millega ravimi verekontsentratsioon sünnituse järel algtasemele jõuab (99). Lisaks mõjutavad hookontrolli peale ravimidoosi ka mitu muud tegurit, mille esinemine võib kas raseduse ajal või selle järel sageneda (vähene ja katkendlik uni, oksendamine, stress) (100, 101). Ravi tõhususe hindamiseks on ühe meetmena välja pakutud ravimi kontsentratsiooni määramist veres (102). Kuigi ravimi suurem verekontsentratsioon ei tähenda alati paremat hookontrolli (103), on rasedusaegne ravimi kontsentratsiooni suur langus veres seotud sagedasema epilepsiahoogude esinemisega (104).</span></span></div></div></div>

Määramine

Probleem

Kas probleem on prioriteetne?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Teaduskirjandus on näitanud, et raseduse ajal muutub mitmete epilepsiaravimite kontsentratsioon veres ning patsient võib vajada doosi kohandamist, kuid individuaalsed erinevused on sealkohal suured. Lisaks rasedusaegsetele eripäradele erineb ka tempo, millega ravimi verekontsentratsioon naaseb sünnituse järel algsele tasemele. Samuti võib rasedusega kaasneda ka palju muid tegureid, mis võivad epilepsiahoogude riski eri viisidel suurendada (uneprobleemid, oksendamine, stress). Ravi efektiivsuse hindamisena on ühe meetmena välja pakutud ravimi verekontsetratsiooni määramist.

Ka kõik Agree-2 instrumendiga hindamise järel kaasatud ravijuhendid on sel teemal soovitusi andnud:
1) National Institute for Health and Excellence (NICE). Epilepsies: diagnosis and management. 2012, viimane uuendus 2020.
2) Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG). Epilepsy in Pregnancy. Green-top Guideline. 2016, viimane uuendus 2018.
3) Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN). Diagnosis and management of epilepsy in adults. 2015, viimane uuendus 2018.

Soovitud mõju

Kui suur on eeldatav soovitud mõju?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Tühine

Väike

keskmine

Suur

Varieerub

Ei oska öelda

Kaasasime seitse uuringut, mis on saanud mõlemasuunalisi tulemusi. Kõige mahukam meta-analüüs näitas sekkumist tulemuslikuna, kuid sai tugineda vaid väikste valimitega vaatlusuuringutele. Kumbki randomiseeritud kontrollitud uuring ravimi verekontsentratsiooni määramisel mingit eelist ei leidnud, üks neist kaasas rasedaid naisi jälgides neid kuni kuus kuud pärast sünnitust, kuid teine uuring tehti epsilepsiaga täiskasvanutega, kes polnud lapseootel. Ülejäänud väiksemad uuringud ei leidnud hookontrolli ja ravimi verekontsentratsiooni vahel seost karbamasepiini puhul ja leidsid selle muude ravimite puhul. Teistest enam on seoseid leitud lamotrigiini puhul, kuid seda on ka teistest rohkem uuritud.

Rasedusega seotud farmakokineetilisi muutusi on vana põlvkonna epilepsiaravimite puhul üpris hästi kirjeldatud (Patsalos PN, 2008, Tomson T, 2019). Püsivate annuste kasutamisel kipub enamiku nende epilepsiaravimite kontsentratsioon seerumis raseduse ajal vähenema ja naaseb raseduseelsele tasemele esimese kuu või kahe kuu jooksul pärast sünnitust. Tugevalt proteiiniga seonduvate ravimite, nagu valproehappe ja fenütoiini puhul võib seerumi üldkontsentratsioon raseduse ajal ka eksitada, alahinnates ravimite farmakoloogilist toimet.
Ravimi seerumikontsentratsiooni langus raseduse ajal on kõige märgatavam lamotrigiini, levetiratsetaami ja okskarbasepiini puhul, kuid võib olla kliiniliselt oluline ka fenobarbitaali ja fenütoiini puhul. Seerumikontsentratsiooni langus rohkem kui 35% raseduseelsest optimaalsest tasemest on seotud suurenenud riskiga, et epileptiliste hoogude kontroll halveneb.
Ülaltoodud farmakokineetilised muutused näitavad keskmisi muutusi, kuid raseduse mõju inimestele on erinev. Ravimite seerumikontsentratsiooni langus võib mõnedel patsientidel olla ebaoluline ja teistel väga suur, mistõttu epileptiliste hoogude kontrolli säilitamiseks võib olla vaja annust kohandada. Valproehappe ja fenütoiini puhul võib olla eeliseid vaba fraktsiooni kontsentratsiooni jälgimisel.
Üksik ravimi seerumikontsentratsiooni näit on vähese kasulikkusega, kuna optimaalne kontsentratsioon on individuaalne. Kui rasedus on ette planeeritud, on tulevase võrdluse jaoks soovitatav enne rasedust saada eelistatavalt kaks seerumikontsentratsiooni väärtust ajal, mil epileptiliste hoogude kontroll on optimaalne. Ravimi kontsentratsiooni jälgimise ajastus ja sagedus raseduse ajal tuleb samuti individuaalselt kohandada, lähtudes kasutatud ravimi tüübist ja patsiendist. Tihti soovitatakse jälgimist üks kord igal trimestril ja see on tõenäoliselt piisav enamiku kontrolli all oleva epilepsia diagnoosiga naiste jaoks. Sagedasem proovide võtmine on soovitatav neil patsientidel, kellel on keeruline epilepsia, patsientidel, kes on varem teadaolevalt tundlikud annuse ja seerumi kontsentratsiooni väikeste muutuste suhtes, ning patsientidel, kes saavad ravi lamotrigiini ja okskarbasepiiniga. Sünnitusjärgse perioodi jälgimisvajadus sõltub kliinilisest olukorrast ja sellest, kas raseduse ajal on doosi muudetud. Toksilisuse vältimiseks võib pärast lamotrigiini annuse suurendamist raseduse ajal olla õigustatud sünnitusjärgselt korduvalt ravimi verekontsentratsiooni määramine või varasema info põhjal ravimi päevase doosi tagasi raseduseelsele kogusele tiitrimine esimese paari nädala jooksul.

Soovimatu mõju

Kui suur on eeldatav soovimatu mõju?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Suur

keskmine

Väike

Tühine

Varieerub

Ei oska öelda

Kaasasime seitse uuringut, mis on saanud mõlemasuunalisi tulemusi. Kõige mahukam meta-analüüs näitas sekkumist tulemuslikuna, kuid sai tugineda vaid väiksevalimilistele vaatlusuuringutele. Ainuke randomiseeritud kontrollitud uuring ravimi verekontsentratsiooni määramisel mingit eelist ei leidnud, kuid see uuring tehti epsilepsiaga täiskasvanutega, kes pole lapseootel. Ülejäänud väiksemad uuringud ei leidnud hookontrolli ja ravimi verekontsentratsiooni vahel seost karbamasepiini puhul ja leidsid selle muude ravimite puhul. Teistest enam on seoseid leitud lamatrogiini puhul, kuid seda on ka testest rohkem uuritud.
Tegemist on lisanduva invasiivse protseduuriga.
Analüüsi võtmise protseduuri võimalik negatiivne mõju ei kaalu üles oodatavat kasu.

Tõendatuse kindlus

Kui kindel võib kokkuvõttes olla sekkumise mõju tõendatuses?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Kaasatud on erineva tõendatuse astmega uuringuid, kuid puudus on rasedate patsientidega tehtud randomiseeritud kontrollitud katsetest. Sekkumise mõju sõltub konkreetsest ravimist ning ka patsiendi eripäradest.
Tõendatuse aste varieerus kõrgest kuni väga madalani ning kokkuvõttes hinnati madaks.
Radomiseeritud kontrollitud uuringute tegemine ei oleks eetiline.

Väärtushinnangud

Kas see, kuivõrd inimesed (inimeste erinevad alarühmad) peamisi tulemusi väärtustavad, varieerub või kui ebakindlad me nende hinnangutes oleme?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

oluline ebakindlus või varieeruvus

võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus

oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub

oluline ebakindlus või varieeruvus puudub

Eraldi väärtushinnanguid käsitlevate uuringute otsingut ei tehtud ning kaasatud uuringutes vastavat teavet ei leidnud.
Üksikud patsiendid võivad eelistada üht või teist meetodit.

Mõjude tasakaal

Kas sekkumise soovitud ja soovimatu mõju vahekord viitab sekkumise või võrdlus(tegevuse) ülekaalule?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

Ei oska öelda

Tõendusmaterjalile tuginedesei ole hea kvaliteediga uuringuid, mis näitaks selgelt sekkumise kasulikkust. Samas on sekkumine mõningatel juhtudel siiski hea hookontrolliga seotud ning kuni tulemusi tõlgendab ravi eest vastutav arst, ei kaasne sellega ka suuri ohtusid. Oluline on, et analüüs on arstile toeks vastavate otsuste juures.
Ravimi verekontsentratsiooni muutused raseduse ajal ei ole selgelt ja lineaarselt sümptomaatikaga seotud.

Vajaminevad ressursid

Kui suur on ressursivajadus (kulud)?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

suur kulu

keskmine kulu

mittearvestatav kulu ja sääst

keskmine sääst

suur sääst

Varieerub

Ei oska öelda

Kaasatud uuringutes ressursivajaduse teemat ei käsitletud ning eraldi süstemaatilist otsingut vajaminevate ressursside uuringute leidmaks ei leitud.


Rasedad on ämmaemandal jälgimisel ja käivad analüüse andmas, epilepsiaravimite kontsentratsioonide määramine veres on kättesaadav suuremates keskustes ega ole märkimisväärselt kallis. Sihtrühm ei ole suur, seega ei ole ressursivahadus märkimisväärne.

Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus

Milline on ressursivajaduse (kulude) tõendatusse aste?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Eraldi ressursse käsitlevate uuringute otsingut ei tehtud. Tõendusmaterjalina arvesse võetud uuringutes vajaminevaid ressursse ei käsitletud.

Kulutõhusus

Kas sekkumise kulutõhusus soosib sekkumist või võrdlust?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

kaasatud uuringud puuduvad

Eraldi kulutõhusust käsitlevate uuringute otsingut ei tehtud. Tõendusmaterjalina arvesse võetud uuringutes kulutõhusust ei käsitletud.

Võrdsed võimalused

Kuivõrd sekkumine mõjutab tervisevõimaluste võrdsust?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

vähendab võrdsust

tõenäoliselt vähendab võrdsust

tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust

tõenäoliselt suurendab võrdsust

suurendab võrdsust

Varieerub

Ei oska öelda

Eraldi võrdseid võimalusi käsitlevate uuringute otsingut ei tehtud. Tõendusmaterjalina arvesse võetud uuringutes seda ei käsitletud.
Neuroloogi, günekoloogi või ämmaemanda visiidil on võimalik analüüs määrata, seega ei tooks juurde eraldi visiiti.

Vastuvõetavus

Kas sekkumine on huvitatud osapooltele vastuvõetav?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Pigem jah, ei ole alust arvata vastupidist.

Teostatavus

Kas sekkumine on teostatav?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Pigem jah, ei ole alust arvata vastupidist.
Rutiinse raseduse jälgimise osana saaks analüüse määrata ka epilepsiaravimite kontsentratsiooni määramiseks. Analüüsi vastust peaks siiski neuroloog hindama. Vajadusel saab selleks kasutada e-konsultatsiooni.

Hinnangute kokkuvõte

Hinnang

Probleem

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Soovitud mõju

Tühine

Väike

keskmine

Suur

Varieerub

Ei oska öelda

Soovimatu mõju

Suur

keskmine

Väike

Tühine

Varieerub

Ei oska öelda

Tõendatuse kindlus

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Väärtushinnangud

oluline ebakindlus või varieeruvus

võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus

oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub

oluline ebakindlus või varieeruvus puudub

Mõjude tasakaal

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

Ei oska öelda

Vajaminevad ressursid

suur kulu

keskmine kulu

mittearvestatav kulu ja sääst

keskmine sääst

suur sääst

Varieerub

Ei oska öelda

Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Kulutõhusus

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

kaasatud uuringud puuduvad

Võrdsed võimalused

vähendab võrdsust

tõenäoliselt vähendab võrdsust

tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust

tõenäoliselt suurendab võrdsust

suurendab võrdsust

Varieerub

Ei oska öelda

Vastuvõetavus

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Teostatavus

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Soovituse tüüp

Nõrk soovitus sekkumise poolt

Kokkuvõte

Soovitus

19. Epilepsia diagnoosiga raseda puhul kaaluge ravimi kontsentratsiooni määramist veres vähemalt üks kord trimestris, kui patsient tarvitab lamotrigiini, levetiratsetaami, okskarbasepiini, fenobarbitaali või fenütoiini.
Nõrk positiivne soovitus, madal tõendatuse aste

Kaalutlused alamrühmade osas

Rakenduskaalutlused

Jälgimine ja hindamine

Edasiste/täpsustavate uuringute vajadus

Kasutatud kirjandus

1. Antiepileptic drugs – best practice guidelines for therapeutic drug monitoring: A position paper by the subcommission on therapeutic drug monitoring, ILAE Commission on Therapeutic Strategies. Epilepsia; 2008

2. Management of epilepsy in pregnancy: a report from the Internation League Against Epilepsy Task Force on Women and Pregnancy. Epileptic Disord; 2019