Küsimus

Sihtrühm:

epilepsia diagnoosiga sünnitanud naine

Sekkumine:

sotsiaalvõrgustiku põhine lähenemine

Võrdlus:

standardravi/kohapõhine testimine/võrdlusgrupp puudub

Peamised tulemusnäitajad:

Kognitiivne areng: IQ tase 3. eluaastal

Kognitiivne areng: IQ tase 6. eluaastal

Ema tarvitatud antiepileptilise ravimi kontsentratsioon lapse vereseerumis

Valproaat: Rinnapiima imendumine

Karbamasepiin: Rinnapiima imendumine

Lamotrigiin: Rinnapiima imendumine

Levetiratsetaam: Rinnapiima imendumine

Kontekst:

Kas epilepsia diagnoosiga sünnitanud naisele, kes tarvitab antikonvulsanti, soovitada imetamist või mitte soovitada, et vältida antikonvulsandi mõju imikule?

Taust:

<div data-contents="true"><div class="" data-block="true" data-editor="9ehqb" data-offset-key="bmjv1-0-0"><div data-offset-key="bmjv1-0-0" class="public-DraftStyleDefault-block public-DraftStyleDefault-ltr"><span data-offset-key="bmjv1-0-0"><span data-text="true">Rinnapiimal on mitmesuguseid lapse ja ema tervist toetavaid omadusi. Ennekõike on tuvastatud rinnapiima hea toime infektsioonide, allergiliste haiguste, imikuea äkksurmade ja lapseea ülekaalu ärahoidmisele (120, 121, 123, 125, 124). Samuti on leitud, et imetamine ennetab ema 2. tüübi diabeeti, rinna- ja munasarjavähki ja sünnijärgset depressiooni (125). Imetavale naisele epilepsiaravimite määramisel on oluline olla teadlik ravimi rinnapiima imendumise võimalikkusest. Tähtis on mõelda ravi määramisel ka vastsündinu ja imiku ohutusele. Ravimivalikul tuleb kaaluda ravist oodatava kasu ja võimalike kõrvaltoimete suhet. Kõrvaltoimete tekkimise risk sõltub konkreetse ravimi farmakodünaamilistest ja -kineetilistest omadustest. Rolli mängivad ravimi poolväärtusaeg, metabolism ja seotus valkudega, rinnapiima imendumine, lapse seedetraktist imendumine ja teised tegurid.</span></span></div></div></div>

Määramine

Probleem

Kas probleem on prioriteetne?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Imetava ema ravimisel tuleb mõelda ka vastsündinu ja imiku ohutusele. Ravimite imendumine rinnapiima sõltub mitmetest ravimi, imetava naise ja lapsega seotud teguritest. Käesoleva kliinilise küsimuse eesmärgiks on hinnata rinnaga toitmise ohutust lapsele epilepiaravimeid tarvitavate naiste seas.

Koostatava epilepsia käsitluse fertiilses eas naistel ja rasedatel ravijuhendi (RJ) jaoks kaardistati ja hinnati AGREE II instumendiga viis Euroopa või rahvusvahelise erialaorganisatsiooni poolt koostatud RJ-t, et leida töörühma poolt püstitatud kliiniliste küsimustega haakuvad soovitused ja nende aluseks olev teaduslik tõendusmaterjal. Rinnast imetamine epilepsia diagnoosiga naistel on käsitletud kolmes rahvusvahelises ravijuhendis:
1) National Institute for Health and Excellence (NICE). Epilepsies: diagnosis and management. 2012, viimane uuendus 2021.
2) Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG). Epilepsy in Pregnancy. Green-top Guideline. 2016, viimane uuendus 2018.
3) Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN). Diagnosis and management of epilepsy in adults. 2015, viimane uuendus 2018.

Soovitud mõju

Kui suur on eeldatav soovitud mõju?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Tühine

Väike

keskmine

Suur

Varieerub

Ei oska öelda

Rinnapiimal on mitmeid lapse tervist toetavaid omadusi. Ennekõike on tuvastatud rinnapiima häid toimeid infektsioonide, allergiliste haiguste, imikuea äkksurmade ja lapseea ülekaalu ärahoidmisel (McVea KL, 2000, Gdalevich M, 2001, Owen CG, 2005, Pediatrics, 2012, Binns C, 2016). Samuti omab rinnaga imetamine positiivseid tervisemõjusid naisele. Rinnaga imetamine ennetab 2. tüüpi diabeedi, rinna- ja munasarjavähki ja ema sünnijärgset depressiooni (Del Ciampo LA, 2018). Epilepsiaravimite määramisel imetavale naisele on oluline olla teadlik ravimi rinnapiima imendumise võimalikkuse osas.

Eksperdid on teadusuuringutes ja ülevaateartiklites pööranud tähelepanu teema keerukusele. Naise tarvitatud ravimi mõju lapsele sõltub ravimi päevasest annusest, tema imendumisest naise seedetraktis, ravimi biosaadavusest, eliminatsioonist, poolväärtusajast ning selle imendumisest rinnapiima, lapse tarvitatud rinnapiima kogusest, ravimi imendumisest lapse seedetraktis ja selle eliminatsioonist lapse kehas. Tegureid, mis võiksid vähendada ravimi kontsentratsiooni laste veres, on mitmeid. Lisaks on oluline teada, et mitmete krooniliste haiguste või ravile raskesti alluva epilepsia korral tarvitavad naised mitmeid erinevaid ravimeid, mis võivad üksteise imendumist ja eliminatsiooni mõjutada.

Epilepsiaravimite uurimisel ja ekspertide ülevaateartiklites on leitud, et antiepileptilisel ravil olev naine võib imetada. Kuigi antiepileptilised ravimid imenduvad rinnapiima erinevas mahus, siis tihti on lapse vereseerumis ravimi kontsentratsioon alla määratavat taset. Ennekõike on eelnev tuvastatud karbamasepiini, okskarbasepiini, valproaadi, topiramaadi uurimisel (Birnbaum AK, 2020)(Kacirova I, 2019, Kacirova I, 2019, Kacirova I, 2019, Kacirova I, 2021). Teisalt levetiratsetaam, zonisamiid ning lamotrigiin on lapse vereseerumis mõõdetavad, kuid ei ületa piirväärtusi. (Birnbaum AK, 2020)(Dinavitser N, 2021). Etosuktsimiidi, primidooni, fenobarbitaali, fenüotiini, gabapentiini, eslikabamasepiini, diasepaami, midasolaami, klonasepaami, lorasepaami, bensodiasepiine, klobasaami ja zonisamiidi kohta on avaldatud vaid üksikjuhtumite analüüsid või puuduvad need sootuks. Eelnevast tulenevalt ei ole need allikad kaasatud tõendusmaterjalina.

Epilepsia diagnoosiga naiste imetamise ohutust toetab ka asjaolu, et epilepsiaravimeid tarvitavate imetavate naiste lastel ei ole 3. ja 6. eluaastal tuvastatud kognitiivse arengu puudujääke võrreldes rinnaga mitte imetanud naiste lastega. (Meador KJ, 2010, Meador KJ, 2014)


Soovimatu mõju

Kui suur on eeldatav soovimatu mõju?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Suur

keskmine

Väike

Tühine

Varieerub

Ei oska öelda

Käesoleva kliinilise küsimuse tõendusmaterjalis ei ole viiteid epilepsiaravimeid tarvitavate naiste imetamise ohtlikkuse kohta lastel. Eelneva põhjuseks on ravimite kõrvaltoimete väga harv esinemine või nende harv teavitamine teadusartiklites.
Informatsiooni ravimite imendumisest, toimest ja ohtudest rinnaga toitmise ajal võib vaadata LactMed andmebaasist (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501922/), kus on kirjeldatud epilepsiaravimite kõrvaltoimete üksikjuhtumeid.

Tõendatuse kindlus

Kui kindel võib kokkuvõttes olla sekkumise mõju tõendatuses?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Kirjanduses ei ole publitseeritud ühtegi meta-analüüsi, mis hindaks epilepsiaravimeid tarvitavate naiste imetamise ohutust lastele. Teadaolevalt on avaldatud vaid üksikud jälgimisuuringud, mis kajastavad antiepileptilise ravi mõjusid lapsele juhtudel, kus emad on last imetanud rinnaga. Enamus kirjanduses avaldatud töödest on üksikjuhtumitel põhinevad artiklid.
Antud kliinilise küsimuse kontekstis oli tõendusmaterjal väga madal.

Väärtushinnangud

Kas see, kuivõrd inimesed (inimeste erinevad alarühmad) peamisi tulemusi väärtustavad, varieerub või kui ebakindlad me nende hinnangutes oleme?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

oluline ebakindlus või varieeruvus

võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus

oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub

oluline ebakindlus või varieeruvus puudub

Eraldi süstemaatilist otsingut epilepsia diagnoosiga naiste väärtushinnangute ja peamiste tulemusnäitajatega kohta ei tehtud. Kuigi läbiviidud süstemaatilise otsingu käigus väärtushinnanguid käsitlevaid uuringuid ei leitud, siis on uuritud epilepsia diagnoosiga naiste imetamise harjumusi ning tavasid. Epidemioloogilised uuringud on näidanud, et väiksem hulk epilepsiaravimeid tarvitavatest naistest imetavad oma lapsi võrreldes emadega, kellel ei ole epilepsia diagnoosi. (Meador KJ, 2010, Centers for Disease Control and Prevention, 2020, Dyson L, 2005)
Patsientide väärtushinnangud võivad varieeruda. Emadel võivad olla erinevad hirmud, aga neid ei saa üheselt välja tuua.

Mõjude tasakaal

Kas sekkumise soovitud ja soovimatu mõju vahekord viitab sekkumise või võrdlus(tegevuse) ülekaalule?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

Ei oska öelda

Rinnapiima positiivsed tervisemõjud on suuremad kui epilepsiaravimite võimalikud kõrvalmõjud, mida esineb harva.

Vajaminevad ressursid

Kui suur on ressursivajadus (kulud)?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

suur kulu

keskmine kulu

mittearvestatav kulu ja sääst

keskmine sääst

suur sääst

Varieerub

Ei oska öelda

Kaasatud uuringutes ressursivajaduse teemat ei käsitletud. Imetamiseks ei ole tarvis kasutada eraldi ressurse, samas piimasegule üleminek tooks kaasa rahalise kulu.

Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus

Milline on ressursivajaduse (kulude) tõendatusse aste?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Eraldi ei tehtud süstemaatilist otsingut leidmaks uuringuid, mis käsitlevad vajaminevate ressurside tõendatuse kindlust. Läbiviidud süstemaatilise otsingu käigus vajaminevate ressurside tõendatuse kindlust käsitlevaid uuringuid ei leitud.

Kulutõhusus

Kas sekkumise kulutõhusus soosib sekkumist või võrdlust?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

kaasatud uuringud puuduvad

Eraldi ei tehtud süstemaatilist otsingut leidmaks uuringuid, mis käsitlevad kulutõhusust. Läbiviidud süstemaatilise otsingu käigus kulutõhusust käsitlevaid uuringuid ei leitud.

Rinnaga imetamine on perele soodsam lahendus kui piimasegu soetamine.



Võrdsed võimalused

Kuivõrd sekkumine mõjutab tervisevõimaluste võrdsust?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

vähendab võrdsust

tõenäoliselt vähendab võrdsust

tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust

tõenäoliselt suurendab võrdsust

suurendab võrdsust

Varieerub

Ei oska öelda

Eraldi ei tehtud süstemaatilist otsingut leidmaks uuringuid, mis käsitlevad võrdseid võimalusi. Läbiviidud süstemaatilise otsingu käigus võrdseid võimalusi käsitlevaid uuringuid ei leitud.

Vastuvõetavus

Kas sekkumine on huvitatud osapooltele vastuvõetav?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Eraldi ei tehtud süstemaatilist otsingut leidmaks uuringuid, mis käsitlevad vastuvõetavust. Läbiviidud süstemaatilise otsingu käigus vastuvõetavust käsitlevaid uuringuid ei leitud.

Teostatavus

Kas sekkumine on teostatav?

Hinnang

Uurimistöö tõendid

Täiendavad kaalutlused

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Eraldi ei tehtud süstemaatilist otsingut leidmaks uuringuid, mis käsitlevad teostatavust. Läbiviidud süstemaatilise otsingu käigus teostatuvust käsitlevaid uuringuid ei leitud.

Hinnangute kokkuvõte

Hinnang

Probleem

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Soovitud mõju

Tühine

Väike

keskmine

Suur

Varieerub

Ei oska öelda

Soovimatu mõju

Suur

keskmine

Väike

Tühine

Varieerub

Ei oska öelda

Tõendatuse kindlus

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Väärtushinnangud

oluline ebakindlus või varieeruvus

võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus

oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub

oluline ebakindlus või varieeruvus puudub

Mõjude tasakaal

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

Ei oska öelda

Vajaminevad ressursid

suur kulu

keskmine kulu

mittearvestatav kulu ja sääst

keskmine sääst

suur sääst

Varieerub

Ei oska öelda

Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus

Väga madal

madal

keskmine

väga

kaasatud uuringud puuduvad

Kulutõhusus

soosib võrdlust

pigem soosib võrdlust

ei soosi sekkumist ega võrdlust

pigem soosib sekkumist

soosib sekkumist

Varieerub

kaasatud uuringud puuduvad

Võrdsed võimalused

vähendab võrdsust

tõenäoliselt vähendab võrdsust

tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust

tõenäoliselt suurendab võrdsust

suurendab võrdsust

Varieerub

Ei oska öelda

Vastuvõetavus

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Teostatavus

Ei

Pigem ei

Pigem jah

jah

Varieerub

Ei oska öelda

Soovituse tüüp

Nõrk soovitus sekkumise poolt

Kokkuvõte

Soovitus

25. Epilepsiaravimeid tarvitavale epilepsia diagnoosiga naisele soovitage rinnaga toitmist.
Nõrk positiivne soovitus, väga madal tõendatuse aste

Kaalutlused alamrühmade osas

Rakenduskaalutlused

Jälgimine ja hindamine

Edasiste/täpsustavate uuringute vajadus

Kasutatud kirjandus

1. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics; 2012

2. Valproic acid concentrations in nursing mothers, mature milk, and breastfed infants in monotherapy and combination therapy. Epilepsy & Behavior; 2019

3. Interventionf for promoting the initiation of brestfeeding. Cochrane Database Syst Rev; 2005

4. Breastfeeding in Children of Women Taking Antiepileptic Drugs: Cognitive Outcomes at Age 6 Years. JAMA Pediatr; 2014

5. Effect of infant feeding on the risk of obesity across the life course: a quantitative review of published evidence. Pediatrics; 2005

6. The long-term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health; 2016

7. Breastfeeding report card. CDC; 2020

8. Effects of breastfeeding in children of women taking antiepileptic drugs. Neurology; 2010

9. Levetiracetam in lactation: How much is excreted into human breast milk?. BJCP; 2021

10. Breast-feeding and the onset of atopic dermatitis in childhood: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. J Am Acad Dermatol; 2001

11. Breastfeeding and the benefits of lactation for women's health. Rev Bras Ginecol Obstet; 2018

12. The role of breastfeeding in sudden infant death syndrome. J Hum Lact; 2000

13. Antiepileptic Drug Exposure in Infants of Breastfeeding Mothers With Epilepsy. JAMA Neurol.; 2020

14. A Short Communication: Lamotrigine Levels in Milk, Mothers, and Breasfed Infants During the First Postnatal Month. Ther Drug Monit; 2019

15. Therapeutic monitoring of carbamasepine and its active metabolite during the 1st postnatal month: Influence of drug interactions. Biomedicine & Pharmacotherapy; 2021